Posveti se prestanku pušenja

Najnovija istraživanja ukazuju da se upotrebi duvana i duvanskih proizvoda može pripisati oko osam miliona smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će taj broj značajno rasti narednih godina.

Korišćenje duvanskih proizvoda među populacijom starosti između 15 i 64 godine je značajno zastupljeno u Crnoj Gori. Kako je saopšteno na sajtu Institut za javno zdravlje, podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji konzumiraju duvanske proizvode, od 31odsto, koliko su iznosili 2012. godine, na 35,4 odsto. Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore je, takođe, pokazalo da je, još 17,1 procenata populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je samo 47,6 odsto stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od upotrebe duvanskih proizvoda. Zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila je 36,2 procenta među muškarcima i 34,5 odsto među ženama. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak 1 odsto, nego među muškarcima iste starosti.

Najveća vrijednost prevalencije pušenja u populaciji Crne Gore evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, a iznosila je gotovo 45 procenata. Najveći broj pušača, dnevno konzumira između 10 i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno. U većini zemalja u okruženju je povećan broj mladih korisnika duvanskih proizvoda.  

„Konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori, takođe bilježi trend rasta, što su potvrdila istraživanja. Naime, broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan među petnaestogodišnjacima, utvrđeno Globalnim istraživanjem o potrošnji duvana među mladima  (GYTS) i među šesnaestogodišnjacima, utvrđeno Evropskim istraživanjem o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima (ESPAD), kao i onima starosti od 15 do 24 godine, utvrđeno Istraživanjem o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore (GPS)“, navodi se na sajtu IJZCG.

Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prethodno istraživanje. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18 odsto, što je značajno više nego u prethodnom istraživanju iste vrste.  

Povećan je i broj mladih koji su eksperimentisali sa duvanom tokom života, a smanjena je i starost kada se počinje sa konzumiranjem duvanskih proizvoda. U populaciji starosti od 15 do 24 godine, prevalencija pušenja je iznosila 18,7 odsto, čime se potvrđuje stav da se najveći broj mladih opredjeljuje za pušenje u periodu između 15. i 16.  godine i da se zastupljenost značajno ne mijenja od 16. do 24. godine, kada vrijednost prevalnecije počinje ponovo da raste.  

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana  “Posveti se prestanku pušenja”,  usmjerena je ka stvaranju uslova za odvikavanje od upotrebe duvanskih proizvoda, kao osnov za unapređenje zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je posebno značajno ukazati da pušači imaju povećan rizik od težih oblika kod slučajeva infekcije koronavirusom i zato poziva sve mlade ljude da se pridruže aktivnostima za stvaranje generacija koje ne koristi duvanske proizvode.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti