U manastiru Praskvica promovisana publikacija "Praskvica - duša Paštrovića"

U manastiru Praskvica promovisana publikacija "Praskvica - duša Paštrovića"

 

U manastiru Praskvica u Paštrovićima sinoć je održano prve veče centralne proslave povodom obilježavanja 600 godina od osnivanja crkve Sv.Nikole u samom manastiru. Crkvu je osnovao 1413. godine u Budvi, sa svojom vlastelom Paštrovićima i ostalim prisutnim Budvanima - Balša III Stracimirović Balšić.

 

Proslava ovog velikog jubileja je počela predstavljanjem manastira na sajmovima turizma, otvaranjem Grada teatra u manastiru Praskvica, nastavljena je predstavljanjem monografije Aleksandra Čilikova "Paštrovski manastiri", koncertom hora Obilić, sve do izložbe "Konstantin", organizovane u Starom gradu i Petrovcu.

 

Velikom broju prisutnih mještana, ali i uvaženih gostiju, među kojima je bio i Lazar Rađenović, predsjednik Opštine Budva, koja je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije, obratio se na samom početku Mitropolit crnogorsko-primorski - Amfilohije Radović.

 

U prostorijama manastira Praskvica sinoć je Nevenka Mitrović, direktorka JU "Gradska biblioteka i čitaonica" iz Herceg Novog otvorila izložbu: "Boka - glasnik za opće interese Bokelja 1908. i 1909. godine", čiji je i autor. Likovni urednik izložbe je Voislav Bulatović. Posebna osobenost izložbe je što su u zatvorenim vitrinama izloženi originalni primjerci časopisa Boka, koji su za ovu priliku donijeti iz Herceg Novog.

 

Sinoć je mnogobrojnoj publici predstavljen i "Srpski magazin, časopis za pouku, zabavu i književnost za 1896. i 1897. godinu". Izdavač ovog časopisa bio je ahimandrit Dionisije Miković, znameniti intelektualac, rodoljub, pisac i izdavač s kraja 19. i prve polovine 20. vijeka, koji je sahranjen na groblju manastira Praskvica. O njegovom životu i radu govorili su istoričar Miroslav Luketić i Nevenka Mitrović, direktorka JU "Gradska biblioteka" iz Herceg Novog.

 

Manastir Praskvica dobiće uskoro i svoj internet sajt na web adresi: www.manastirpraskvica.me. Urednik sajta je Stevo Davidović, koji je sinoć svim prisutnim predstavio njegove osnovne karakteristike i sadržaj. Ovaj sajt će biti preveden i na strane jezike.

 

O turističkoj publikaciji "Praskvica - duša Paštrovića", govorila je njena autorka Tijana Kotarac.

 

"Cilj je bio, u godini kada se obilježava 6 vjekova od nastanka crkve Svetog Nikole u okviru desetovjekovnog manastira Praskvica, napraviti publikaciju koja će biti predstavljena domaćem življu, ali koja će prije svega biti namijenjena turistima, posjetiocima ovih krajeva, sa namjerom da upoznaju religiju, istoriju, kulturu i običaje na jedan pitak i njima prilagođen način. Bilo je potebno da objedinimo kratke, jasne i lako prevodive informacije, sa izuzetnim fotografijama i da takvo štivo ponudimo onim gostima koji, boraveći na ovom dijelu Jadrana, traže nešto više od sunca i mora" - istakla je Kotarac.

 

Publikacija "Praskvica - duša Paštrovića" odštampana je u luskuznom izdanju na 52 strane u 1.800 primjeraka na četiri strana jezika: ruskom, engleskom, francuskom i njemačkom.

 

I na kraju večeri, prikazan je dokumentarni film o manastiru, o kojem je više govorio Marko Kentera, izvršni producent cjelokupne manifestacije.

 

Program obilježavanja ovog značajnog jubileja biće nastavljen u subotu, 14. septembra u 8 sati osveštavanjem hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Svetom Stefanu, dok će se istog dana u hotelu "Maestral" u 20 sati održati Duhovna akademija.

 

U nedjelju, 15. septembra u 8 sati i 30 minuta održaće se Sveta arihejerska liturgija u crkvi Svetog Nikole u manastiru Praskvica. U 20 sati, u Muzeju grada Budve biće otvorena izložba fotografija "Manastir Praskvica", a u 21 sat u Spomen domu "Stefan M. Ljubiša" u Starom gradu biće otvorena izložba slika "Praskvica - duša Paštrovića". 

 

Vezane teme: http://primorskenovine.me/index.php/o-staroj-budvi/item/112-manastir-praskvica-600-godina

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti