Predata studija za nezavisni Petrovac

Incijativni odbor sačinjen od mještana Petrovca predao je jutros Ministarstvu unutrašnjih poslova Studiju sa inicijativom za samostalnu i uređenu opštinu, koja bi bila najmanja po veličini crnogorska opština, ali ujedno i najbogatija i najfunkcionalnija.


Petrovčani sudeći po elaboratu, sačinjenom na 250 strana, detaljno prezentuju podatke i činjenice, od istorijskih do ekonomskih, kao i onih problema sa kojima su suočeni pod upravom Budve.


Buduća opština, kako se navodi u studiji obuhavatala bi naselja Androvići, Brda, Buljarica, Čami Do, Golubovići, Grabovica, Gruda, Drobnići, Đurovići, Ilino brdo, Kaluderac, Krstac, Katun, Medigovići, Novoselje, Perazića do, Petrovac, Podbabac, Prijevorac, Rijeka Reževića i Žukovica, što je ukupna površina od 38.1 miliona kvadrata.

Ova teritorija predstavlja prirodnu i geografsku cjelinu, kao ekonomski povezan prostor, sa Petrovcem kao sjedištem. Teritorijalna promjena opštine Budva realizovala bi se u skladu sa članom 16, stavom 1 zakona o teritorijalnoj organizaciji odnosno „izdvajanjem dijela jedne opštine u novu opštinu“, radi podsticanja ekonomskog razvoja područja, pružanja višeg nivoa usluga i efikansog vršenja poslova u cilju zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području buduće opštine. Istim zakonom predviđeno je da najmanje 30 odsto građana sa biračkim pravom sa područja koje traži izdvajanje, budu incijatori tog procesa. Incijativu je potpislao više od 760 građana sa biračkim pravom što je oko polovina ukupno upisanih birača, a to garantuje uspješnost konsultativnog referenduma za područje za koje se traži teritorijalna samostalnost“, navodi se u studiji.

VEZANO: Protiv samostalnosti Petrovca

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti