Predstavljena knjiga Jazz Beat autora Voja Šindolića iz Dubrovnika

U subotu, 13. aprila, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” (JU Muzeji i galerije Budve) u našem Starom gradu, predstavljena knjiga Jazz Beat autora Voja Šindolića iz Dubrovnika, koja govori o uticaju jazz-a na beat generacije i obrnuto.

Predstavljanje knjige su organizovali NVO Feral i JU Muzeji i galerije Budve, i dio je manifestacije Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju je NVO Feral organizovao već četvrtu godinu u okviru projekta Budvanske hronike. Na predstavljanju je govorio Srđa Zlopaša iz NVO Feral, Marko Pavlović, istoričar umjetnosti i osnivač prvog jazz kluba u Budvi, Nikola Ivanović, saksofonista iz Gradske muzike Budva i autor Vojo Šindolić.


Publici se, ispred JU Muzeji i galerije i NVO Feral koji su zajedno organizovali ovo veče, obratila moderatorka Itana Lalović, riječima:

Dame i gospodo, dobrodošli u Modernu galeriju “Jovo Ivanovic” na promociju knjige Jazz Beat i predstavljanje autora Voja Šindolića iz Dubrovnika. Večeras imam dvostrulku ulogu, i obraćam Vam se i ispred NVO Feral i ispred JU Muzeji i galerije Budve, koji su zajedno organizovali ovo veče, koje je dio dvodnevne manifestacije Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju Društvo Feral organiziju već četvrtu godinu zaredom, a sve je počelo kao manifestacija u čast velikog budvanskog džez trubača Mima Mitrovića, čije je djelo relevantno i kada govorimo o svijetskim okvirima. Ove godine, centralni događaj manifestacije jeste festival “Mimova zlatna truba”, na kome će se predstaviti mladi trubači iz cijele Crne Gore, i koji će imati čak tri laureata. Pozivamo vas da ispratite ovaj događaj, koji će početi sjutra u 18 časova, i odvijaće se na Trgu palmi. Nakon samog festival će uslediti koncert beogradskog jazz benda u sastavu Jelena Teunis, Ivan Ilić, Nemanja i Nikola Banović, Goran Potić, i pridružiće im se veliki crnogorski džezer Šule Jovović, kao specijalni gost.
Prije nego što predstavim večerašnje učesnike, želim da zahvalim svima koji su ovaj projekat podržali, a to su, Opstina Budva, TOB, kompanije Rokler i Sanraf, Vodovod Budva, ŠOMO Budva, JU Muzeji i galerije, Grad teatar, Spajdermax, Tera Taxi i porodica Mima Mitrovica.
Večerašnji razgovor će voditi moj kolega Srđa Zlopaša, a učesnici su naši sugrađani Marko Pavlović i Nikola Ivanovic, koji se bave džezom, i gaje ljubav prema toj vrsti muzike, i naravno autor Vojo Šindolić.“
U nastavku večeri, učesnici su autoru postavljali jako zanimljiva i konstruktivna pitanja, a mi vam u nastavku prenosimo dio u kom se Vojo Šindolić posebno osvrnuo na to kako je u Americi govorenje poezije počeo da prati džez, i da je preteča u tome bio San Feancisko: „Postojalo je više filinga za pjesnike koji su govorili svoju poeziju u pratnji džez muzike, tako su i nastale neke „longplay-ke“. Naravno San Francisko je presudan i zbog hipi pokreta i svega što se događalo kasnije. Početkom '67 imamo čuveni First Human Being u San Francisku u parku Golden Gate Park, potom imamo i Montreal i Woodstock. Tako da gledajući do '55-e to je New York, a od '55-e to je San Francisko.“

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti