Predstavljeni rezultati projekta „Znanje je COOLtura!“

Završena prezentacija rezultata projekta „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, koji Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru realizuje od avgusta prošle godine. Događaj je održan preksinoć, 9. jula, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Starom gradu Budvi, uz prisustvo velikog broja posjetilaca.

U pitanju je projekat koji je imao za cilj da omogući povećanje stručnih kompetencija mladih zainteresovanih za kulturu, koje nemaju priliku da steknu tokom školovanja i zaposlenja. Stoga je od oktobra do juna organizovano 12 dvodnevnih besplatnih stručnih radionica, posvećenih sticanju specifičnih znanja i vještina (pisanje projekata, definisanje budžeta, traženje donatora, izrada CV-a, pokretanje biznisa, poslovna komunikacija, emocionalna inteligencija itd.). Detaljnije o svim obukama navedeno je u katalogu programa obuka koji je objavljen, kao i na promotivnim i motivacijskim video snimcima sa svake od obuka.

Ključni projektni rezultati koji su dostignuti jesu: 1) uvećan nivo svijesti i informisanja javnosti, posebno mladih o značaju stručnih kompetencija za zapošljavanje u sektoru kulture, 2) mladi osposobljeniji za zapošljavanje kroz program neformalnog obrazovanja u kulturi i 3) poslodavci/donatori u kulturi i mladi povezani i umreženi

Na završnoj prezentaciji projekta govorili su Dušan Medin, koordinator projekta i izvršni direktor Društva za kulturni razvoj „Bauo“ i Nikolina Ražnatović, pomoćnica koordinatora projekta i izvršna direktorka Centra za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve (partnerska organizacija). U ime donatora govorila je Dženana Šćekić, koordinatorka ReLOaD2 programa za Crnu Goru, a ispred Opštine Budva Nevenka Božović Jovović, gradska administratorka.

Na samom početku programa obratila se Dženana Šćekić (UNDP), ističući zadovoljstvo saradnje sa Društvom „Bauo“ i i čestitajući na uspješno sprovedenom projektu. Naglasila je važnost ovakvih projekata za osnaživanje lokalnih zajednica, naročito mladih, kao ključnih segmenata društva. Pohvalila je i dosadašnju saradnju sa budvanskom lokalnom samoupravom, kao i sa organizacijama iz naše opštine čiji su projekti dosad podržani u okviru ReLOadDprograma. „Posebno je lijepo i značajno što smo motivisali kolaboraciju dvije mlade budvanske NVO koje su iznijele inicijativu“, zaključila je.

U nastavku je govorila Nevenka Božović Jovović u ime Opštine Budva, koja je čestitala svima na realizovanom projektu i pohvalila njegovu implementaciju, a naročito se osvrnula na značaj edukacije i sticanja znanja kod mladih. Dodala je i da je naziv projekta dobar – jer ukazuje na univerzalnost potrebe učenja i rada na unapređivanju sebe. Podsjetila je i na to da je u toku izrada Akcionog plana za Program razvoja kulture Opštine Budva za naredni dvogodišnji period, čime i lokalna samouprava daje svoj doprinos kako boljem položaju kulture u gradu, tako i dodatno potencira značaj kulture za mlade.

Potom se obratio Dušan Medin, koji je zahvalio svima na brojnom prisustvu, te na podršci i saradnji tokom implemntacije projekta „Znanje je COOLtura!“, a naročito crnogorskom ReLOaD timu, gospođi Šćekić i njenim saradnicima, kao i budvanskoj lokalnoj samoupravi. Dodijelio je i zahvalnice UNDP, Opštini Budva, Omladinskom klubu Budva, RTV Budva i JU Muzeji i galerije Budve – koji su, svako sa svoje strane, direktno doprinijeli kvalitetu ovog projekta. Zajedno sa predstavnicom partnerske organizacije, Nikolinom Ražnatović, detaljno je predstavio ciljeve projekta, postavljene i dostignute rezultate, kao i projektne aktivnosti koje su sprovedene tokom implementacije projekta. Posredstvom prezentovanih fotografija i vizuelnih materijala publika se detaljno upoznala sa svim segmentima projekta. Bilo je riječi i o publikaciji o kulturnoj sceni Budve, nastaloj u okviru rada na projektu – jedinstvenom stručno-popularnom izdanju, koje sažima podatke o akterima kulturne scene Budve, i može biti od koristi svima zainteresovanim za pitanja kulture na teritoriji ove lokalne samouprave. Dokument zapravo mapira potencijalne poslodavce (pravna lica) koja postoje na teritoriji Budve u domenu širokog polja kulture (baština, umjetnost, kulturne, kreativne industrije) i bliže ih predstavlja pojedinačno, s osnovnim podacima o njima. Osim u štampanom izdanju, publikacija je urađena i u digitalnoj verziji.

Na kraju programa uslijedila je duža diskusija sa prisutnima, čime je iskazano i njihovo interesovanje za problematiku koja je tretirana ovim projektom, a potom je neformalno druženje nastavljeno na svečanom koktelu.

Detaljnije o samom projektu „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", možete se informisati na vebsajtu i društvenim mrežama organizatora.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti