Predstavnici NTO CG na konferenciji o održivom i kulturnom turizmu u Granadi

Predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore prisustvovali su završnoj konfereniciji projekta “BEST MED“ pod nazivom “Unapređenje upravljanja turizmom na Mediteranu“ koja je održana u Granadi, 14. septembra, u okviru projekta BEST MED.

Organizator konferencije su partneri na projektu BEST MED i DestiMED PLUS, Andaluzijski javni fond, Regionalno ministarstvo turizma kulture i sporta Andaluzije i Intermediteranska komisija Konferencije perifernih pomorskih regiona.

Završni događaj projekta imao je za cilj predstavljanje alata i razvijenih rješenja za bolje kulturno i turističko planiranje na Mediteranu. Tokom konferencije mapirani su glavni izazovi održivog razvoja turizma i istaknut je značaj zajedničkih strateških politika država Mediterana u cilju unapređenja kluturnog i održivog turizma na ovom području.
 

Jedan od rezultata ovog projekta, koji je predstavljen na završnoj konferenciji, jeste i “Granada povelja“ koja je potpisana od strane svih partnera na projektu. Ovim potpisivanje partneri na projektu se obavezuju da će slijediti one principe i preporuke koje su prepoznate kao važne tokom trajanja projekta BEST MED. U povelji se navode i alatke koje su razvijene kroz ovaj projekat, kao što je “BEST MED otvorena platforma“, “Model staze“ i “Mreža mediteranskih turističkih observatorijuma“, a sve u cilju boljeg i sinhronizovanog djelovanja u pravcu unapređenja održivog razvoja na Mediteranu

Tokom konferencije identifikovani su glavni izazovi razvoja održivog turizma, među kojima su klimatske promjene, prekomjerni turizam, sezonalnost, prevelika zavisnost lokalne i regionalne privrede od turizma, posljedice pandemije Kovid 19, te istaknuta potreba za drugačijim pristupom i diversifikacijom modela upravljanja turizmom.
 

Govornici na konferenciji su podsjetili na značaj kulturnih staza, dok je sa međunarodnih instanci istaknuta potreba za implementacijom modela upravljanja koji promoviše održivi i otporni turistički ekosistem na čitavom Mediteranu.

Ovaj događaj okupio je sve partnere na projektu BEST MED, među kojima su predstavnici vodećih institucija u oblasti turizma mediteranskih država i prestižni univerziteti. Pored partnera na projektu, završnoj konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Savjeta Evrope, Svjetske turističke organizacije, kao i razni eksperti iz oblasti održivog i kulturnog turizma.

Ovom konferencijom obilježen je kraj projekta BEST MED koji NTO CG sprovodi već duže od dvije godine, a čiji je cilj unapređenje održivog razvoja turizma kroz umrežavanje mediteranskih država. Pored Crne Gore, partneri na projektu su Španija, Portugal, Francuska, Grčka, Hrvatska i Slovenija.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti