Prekinuti ćutanje koja ubija: EPIDEMIJA SAMOUBISTVA U BUDVI

Juče je održan značajan sastanak u Budvi, okupljajući ljude iz struke, predstavnike Opštine Budva i lokalnih medija, poslovnog sektora i aktiviste, sa jednim ciljem: identifikovati inicijalni skup koraka kako bi se adresirao rastući problem suicida u gradu.

Za četiri mjeseca, od jula do danas, zabilježeno je osam samoubistva, a samo u protekloj nedelji dvojica Budvana su sebi oduzela život.

Trend koji liči na epidemiju zahvatio je grad, a grad ćuti, izostaje odgovor institucija i adekvatna sistemska podrška.

Neformalna grupa građana koju su činili dr Srđa Zlopaša, psihoterapeutkinja Tatjana Mitrović, Dušica Vugdelić, Luka Vučković, Milija Bulatović, Blanka Đurašević, Danilo Nikolić, Balša Mitrović, Željko Dapčević, Marijana Božović, Saša Samardžić, Sanja Vojnić, Zoran Drakuluć i Milena Asanović sastala se u Starom gradu i učinila korak napred u prepoznavanju važnosti zajedničkog angažovanja na rješavanju ovog izazova, koji predstavlja ozbiljan društveni problem. Suočeni s porastom broja slučajeva suicida, sastanak je bio posvećen pronalaženju konkretnih koraka i strategija koje će pomoći u rješavanju ove krizne situacije.

Identifikovani su početni koraci koji uključuju kontinuirano podizanje svijesti u zajednici kroz okrugle stolove, tribine i radionice, osnaživanje podrške za osobe u krizi kroz formiranje savjetovališta, kao i unapređenje pristupa mentalnom zdravlju otklanjanjem stigme koja postoji, a koja sprečava traženje pomoći uslijed osjećaja stida i krivice koji izaziva.

Svjesni važnosti sveobuhvatnog pristupa, grupa je istakla potrebu za daljim istraživanjem, saradnjom i koordinacijom između svih relevantnih aktera kako bi se implementirali predloženi koraci na terenu.

Ovo je tek početak dugog puta, ali su isto tako naglasili važnost početnog koraka u suočavanju s ovim izazovom.

Ova inicijativa odražava predanost zajednice da se solidarno suprotstavi ovom ozbiljnom problemu i posvećenost stvaranju okoline koja podržava mentalno zdravlje svakog pojedinca.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti