Preuzeto 17 odsto više električne energije u odnosu na april prošle godine

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 222.313.578 kWh električne energije, što je 17 odsto više u odnosu na april prethodne godine.

Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2). Očitano je ukupno 389.548 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto. Ekipe Sektora za održavanje su u aprilu 1699 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je  185.978 eura. Na distributivnu mrežu je tokom aprila priključen 661 novi korisnik.
Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 66 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma. Tokom aprila završen je 60 hiljada eura vrijedan projekat opremanja dvije 35 kV ćelije „Podi“, što je preduslov za izgradnju dva 35 kV podzemna voda od trafostanice 110/35 kV „Podi“ do trafostanica 35/10 kV „Kumbor“ i „Baošići“. Na nivou sekundarne mreže (vodovi 10 i 0,4 kV i TS 10/0,4 kV) prethodnog mjeseca je završena izgradnja tri trafostanice naponskog nivoa 10/0.4 kV („Duvanski kombinat“ u Podgorici, „Rena“ u Baru i „Borje 1“ na Žabljaku) za šta je izdvojeno oko 185 hiljada eura. Završena je i rekonstrukcija niskonaponske mreže (traforeon TS 10/0,4 kV “Čevo”) na području cetinjske opštine, a vrijednost radova je iznosila oko 95 hiljada eura. Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 415 hiljada korisnika na području Crne Gore.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti