Prevencija karcinima dojke

Trenutne brojke nas opominju i ujedno ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja od karcinoma dojke. Veliki je značaj svakodnevnog praktikovanja zdravih stilova života, redovnog samopregleda dojki najmanje jedanput mjesečno i redovnih odlazaka na ultrazvučne i mamografske preglede i kontrole, poručeno je sa radionice održane u okviru aktivnosti povodom mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, koji je prema svim svjetskim parametrima najčešći oblik malignog oboljenja među ženskom populacijom. Pritom, ovaj oblik kancera je vodeći uzročnik smrti među ženama. Doktori savjetuju redovne ultrazvučne ali i samopreglede nakon dvadesete godine, te napominju da je najvažnija figura u procesu uspješne prevencije i pravovremenog djelovanja, upravo sama žena.
Kako je kazala dr Sanja Đedović spec. radiolog,  neophodno je pojačati mjere prevencije i podići svijest naših sugrađana o važnosti redovnih pregleda i kontrola kod specijalista iz ove oblasti.
Dr Milica Marović, spec. ginekolog pojasnila je  na koji način hormoni imaju uticaj na mogući razvoj prekanceroze i karcinoma.
Dr Petar Milić, spec.opšte hirurgije upozorio je da je karcinom dojke poprimio pandemijski karakter.
Na radionici je ukazano da je, po procjenama, prošle godine dijagnostikovano čak 2, 3 miliona novih slučajeva karcinoma dojke, što je 11, 7 odsto svih slučajeva karcinoma na svijetu.
Kontrolni pregledi i razvijena dijagnostika danas su mnogo pomogli u prevenciji i liječenju maligniteta dojke, ali kada se bolest desi, najčešće je neophodna psihološka pomoć, kazala je psiholog Ivana Mihović.
Edukativnu radionicu je u Akademiji znanja organizovao budvanski Dom zdravlja.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti