Prevezeno 60 odsto manje putnika

Odbor udruženja saobraćaja Privredne komore Crne Gore razmotrio je analizu poslovanja u ovoj oblasti, kao i Inicijativu za formiranje Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju. Predstavljen je novi paket mjera podrške privredi sa fokusom na drumski saobraćaj.

U saobraćaju je tokom prvog kvartala prosječan broj zaposlenih iznosio 10,1 hiljadu, što je 15,1odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine. Na odboru je saopšteno da je željeznicom prevezeno 75 hiljada putnika, što je pad za 51, 3 odsto. U drumskom saobraćaju prevezeno je 518 hiljada putnika ili 59 odsto manje. Promet putnika na crnogorskim aerodromima u prvom kvartalu 2021. godine iznosio je 65,6 hiljada putnika što u odnosu na uporedni period 2020. godine predstavlja pad od 71,2 procenta. Ukupni promet u lukama je u prvom  kvartalu 2021. godine iznosio 304,7 hiljada tona ili  34 odsto manje.
Predsjednik Odbora Deda Đelović konstatovao je da je jedan od uzroka pada prometa u lukama veliki porast brodskih vozarina, dok su privrednici kao jedan od razloga za to naveli, između ostalog, i inflaciju dolara. Ocijenjeno je da bi eventualni aranžmani sa kompanijama iz okruženja koje planiraju rast aktivnosti, poput Rudarsko topioničarskog basena Bor i Željezare Smederevo, doprinijeli boljim rezultatima u saobraćaju.
Bojan Radoman iz Ministarstva kapitalnih investicija govorio je o programu podrške privredi za II kvartal sa fokusom na prevoz putnika. Vlada je odlučila da jednokratno autoprevoznicima da po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici, te omogućila i povraćaj dijela plaćene akcize za preduzetnike koji su registrovani i koji obavljaju vanredni prevoz putnika u kopnenom saobraćaju, čarter prevoz putnika i putnika prema aerodromu, gdje će povraćaj biti moguće ostvariti do sedam odsto ostvarenog prometa.

Do sada je podnijeto 116 zahtjeva za jednokratnu pomoć, a očekujemo da njome bude obuhvaćeno oko 1000 vozila, rekao je Radoman, dodajući da se realizacija ove podrške očekuje u prvoj polovini jula.
Odbor je prema nadležnim organima Komore inicirao formiranje Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju. Grupacija bi brojala 26 prevoznika. Tokom sjednice je još jednom ukazano na probleme sa kojim se poslenici saobraćaja susrijeću u radu, a odnose se između ostalog na INCOTERM paritete, neusklađenost pojedinih zakonskih rješenja koji se odnose na carinu i PDV, te na potrebu da se produži vrijeme zadržavanja utovarenih kamiona crnogorskih prevoznika u zemlji sa 24, na makar 48, a poželjno 72 sata, po ugledu na praksu u regionu. Zaključeno je da se Upravi prihoda i carina opet uputi inicijativa za organizaciju sastanka sa predstavnicima ovog sektora na kojem će se razmotriti ova i druga značajna pitanja za sektor saobraćaja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti