Pripremljen plan sa instrukcijama za nesmetano pohađanje nastave u novoj školskoj godini

Na sastanku sa direktorom Instituta za javno zdravlje i državnom sekretarkom u Ministarstvu zdravlja, i poštujući sugestije Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije, podržan je predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da se, u skladu sa školskim kalendarom, nastava organizuje na način predviđen zakonskim propisima.

Shodno tome, MPNKS je pripremilo instrukcije koje će blagovremeno biti upućene školama kako bi školska 2021/22.godina počela regularno:

1. Nastava počinje 1.septembra.

2. Vrijeme trajanja školskog časa je 45 minuta.

3. Obezbijediti toplomjere, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, kao i ostale higijenske potrepštine .

4. Obezbijediti prostoriju za izolaciju učenika ako se posumnja na infekciju, do dolaska roditelja, i uz prisustvo odrasle osobe (nastavnik, pedagog...)

5.Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (mjerenje temperature, dezinfekcija).

6. Nastavu ne izvoditi kabinetski kad god je to moguće kako bi se smanjio fizički kontakt.

7. Sve učionice treba da imaju dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

8. Obezbijediti kvalitetno dežurstvo nastavnika i pomoćnog osoblja u školi i dvorištu.

9. Učenika kome se povisi temperatura u toku nastave izolovati do dolaska roditelja.

10. Zabraniti korišćenje flaša s vodom, već obezbijediti čaše za jednokratnu upotrebu.

11. Voditi svakodnevno evidenciju o odsutnim nastavnicima i učenicima.

12. Nakon odsustva, dužni su pokazati neki od testova koji potvrđuje da su negativni na prisustvo virusa COVID -19 u organizmu, ili ljekarsku preporuku za pohađanje nastave.

13. Ograničiti posjete roditelja školi, a roditeljske sastanke održavati onlajn.

14. Do 10.septembra obezbijediti nastavne planove sa svim predviđenim ishodima. Planove u elektronskoj formi dostavljaju nastavnici.

15. Klasifikovati planove sa sažetim ishodima po predmetima i razredima kako bi bio omogućen brzi prelazak na neki drugi model nastave.

16. Zavod za školstvo pripremio je preporuke za pedagoško-psihološku podršku učenicima za organizaciju rada nakon otvaranja vrtića i škola. Takođe, Zavod je detaljno razradio uputstva za, eventualnu, organizaciju onlajn nastave za narednu školsku godinu.

Sa radom će nastaviti i Radna grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog rada, u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlogodišnju. Radnu grupu čine: predstavnici MPNKS-a, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, udruženja "Roditelji" i NARDOS, Instituta za javno zdravlje i Unije srednjoškolaca.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti