Program JU „Grad teatra“ u susret proglašenju EPK 2028.

Za petak, 15. septembar, JU “Grad teatar” najavljuje koncert čuvenog italijanskog džez muzičara i producenta Nikole Kontea.

Na sceni između crkava, od 21 čas, Nikola Konte će, zajedno sa svojim bendom, predstaviti svoj novi album “Umoja”. JU “Grad teatar” ovaj događaj organizuje u saradnji sa platformom “RePosition”, predstavnikom nezavisne kulturne scene Budve. Događaj se realizuje u skladu sa programom kandidature grada za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, a u susret konačnom proglašenju nosioca titule.

Nikola Konte, muzičar klasičnog obrazovanja, italijanski je kompozitor, producent, i gitarista, poznat po uvođenju inovativnog stila esid džeza koji uključuje teme bosa nove, melodije italijanske filmske muzike 60-ih godina, tradicionalnu indijsku muziku, a u poslednje vrijeme i afričku muziku. U umjetničkom univerzumu Nikole Kontea miješanje zvukova i žanrova prirodna je praksa. Otkako je početkom devedesetih osnovao boemski kulturni pokret sa sjedištem u Bariju i noćni klub Fez, Konte se smatra stubom savremene, međunarodne soul-džez scene.

Album „Umoja“, koji je izašao krajem juna za londonsku izdavačku kuću Far Out Recordings je, kako je naglasio Nikola Konte, više od riječi, to je koncept. Riječ umoja dolazi iz svahilija, drevnog afričkog jezika, i nosi značenje jedinstva, sklada i duhovne povezanosti. Objašnjavajući razloge za naslov, autor je rekao: "ja sam afrocentrični umjetnik. Mislim, svi mnogo dugujemo Africi. Zbog svoje karijere upoznao sam mnoge Afrikance i shvatio sam da oni još uvijek imaju prirodniji pristup životu, za razliku od nas, izgubljeni. Zaista vjerujem da moramo učiti od zemalja koje nisu zaboravile svoje nasljeđe i korijene. Ovaj album ima različite izvore inspiracije. Pokušali smo spojiti puno pozitivne energije. Ima nešto spiritualnog džeza, fanka i soula."

Kroz deset pjesama, italijanski gitarista stvara vezu između kontinenata, gdje se rezultat prevodi u snažno značenje: svjetlost. "Pjesme imaju humanistički i politički značaj. Ovaj snimak sugeriše drugačiji način života: dan za danom temeljen na jedinstvu među svim društvima. Željeli smo da se osjeti sunčeva svjetlost."

Sa svojim dugogodišnjim prijateljem, gitaristom Albertom Parmeđanijem, Konte je na ovom albumu okupio sjajan niz gostiju iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivanu britansku pjevačicu Zaru Mekfarlan, hvaljenog finskog saksofonista Tima Lasija, američkog pjevača Majlsa Sanka, Južnoafričkog bubnjara Fernanda Dejmona, bivšeg basistu Roja Hargrovea , Amina Salima i srpsku senzaciju na flauti Milenu Jančurić.

Ulaznice se mogu rezervisati putem broja telefona +382 68 875 155 od 9 do 20 časova.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti