Program u JU Muzeji i galerije Budve tokom novogodišnjih praznika

Javna ustanova Muzeji i galerije Budve pripremila je bogat program tokom novogodišnjih praznika i januara 2018. „Primorske novine“ objavljuju program ove kulturne ustanove

- U Modernoj galeriji može se pogledati izložba slika i crteža nedavno preminulog slikara Jovana Jova Ivanovića (1931–2017) iz Budve, čijim se otvaranjem obilježio Dan opštine Budva i 45 godina postojanja i rada ove galerije. Izložba je otvorena do 15. januara 2018. godine.


- U Spomen domu „Stefan M. Ljubiša“ u budvanskom Starom gradu može se do 01. februara pogledati izložba „Crnogorski filmski plakat“ sineaste Momira Matovića, koja je priređena povodom Dana opštine Budva. Na izložbi je predstavljena 41 reprodukcija filmskih plakata. Većina izloženih plakata vezuje se za rad budvanskog filmskog preduzeća „Zeta film“ (osnovano 1956. godine), čije je djelovanje nekada prevazilazio crnogorske okvire.


- U Muzeju grada Budve može se pogledati stalna arheološka i etnografska postavka.


- U Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu trenutno je postavljena izložba slika i ikona Marka Krstovog Gregovića, priređena povodom 150 godina od njegovog rođenja (1867–2017). U pitanju je jedan od prvih akademskih slikara sa prostora Crne Gore, koji je 1896. godine priredio prvu izložbu slika u Vuletićevoj gostioni na Cetinju. Takođe, u ovom spomen domu može se pogledati i dokumentarna izložba fotografija „Spomen-obilježja na teritoriji budvanske opštine“, koju je realizovao Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, uz podršku naše ustanove. Autori koncepta izložbe su Dobrila Vlahović, Vesna Gigović i Dušan Medin. Izložba je podržana Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.


- U Spomen domu „Reževići“ u Reževićima može se pogledati stalna postavka „Zavjetni darovi Paštrovića“ iz riznice manastira Reževići.
Radno vrijeme muzejskih i galerijskih prostora tokom predstojećih praznika 2,3,4. i 5. januara 2018. godine je od 11 do 18 sati.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti