Programom za zapošljavanje mladih ulažemo u budućnost Crne Gore

Vlada Crne Gore je utvrdila Program podrške za zapošljavanje mladih u 2022. godini. Pored Programa Evopa sad! čiji je cilj zadržavanje mladih u Crnoj Gori, kreiramo mjere podrške za zapošljavanje koje će im donijeti priliku da uče, usavršavaju se i nađu posao u svojoj zemlji.

Prepoznajući mlade kao naš najveći resurs, te da je zapošljavanje ključni mehanizam za uspješnu integraciju mladih u društvo i da je usko povezano sa drugim aspektima života, Ministarstvo ekonomskog
razvoja kreiralo je Mjere za mlade: Program podrške za zapošljavanje mladih. U okviru napora na usklađivanju odnosa ponude i tražnje na tržištu rada navedeni program ima za cilj da kroz povećanje znanja, vještina i kompetencija, ključnih vještina i kompetencija, utiče na zapošljivosti i zapošljavanja mladih, posebno lica koja su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Program se temelji na pet mjera koje će doprinijeti stvaranju preduslova za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prolongiranim zapošljavanjem mladih, i orijentisan je na postizanje fer i inkluzivnog društva, punog mogućnosti, uz naglašavanje važnosti principa o aktivnoj podršci zapošljavanju. Njime će se obezbijediti veća usklađenost između obrazovanja i tržišta rada kroz međuinstitucionalnu saradnju, unaprijediće se aktuelni i kreirati novi programi i zakonska rješenja,  uz posebno osmišljene mjere za mlade sa invaliditetom. Takođe, Programom se planira jačanje institucionalnih kapaciteta za borbu protiv sive ekonomije, kao i jačanje apsorpcione moći korisnika EU pomoći u oblasti poljoprivrede.
Posebno je važno naglasiti da ovaj Program predstavlja preteču uvođenju programa „Garancija za mlade“ u Crnoj Gori, koji države članice EU skoro deceniju uspješno sprovode kako bi podržale neometan
prelazak mladih iz svijeta obrazovanja ili iz nezaposlenosti u svijet rada. Crna Gora se na uvođenje „Garancija za mlade“ obavezala na Ministarskom sastanku 8. jula 2021. godine, a na temelju Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan iz oktobra 2020. godine.

Programom podrške za zapošljavanje mladih sistemski će se unaprijediti položaj njihov kroz obezbjeđenje mogućnosti za učenje i pružanje aktivne podrške za povećanje njihove zapošljivosti i zapošljavanja, kao dio širih napora na podsticanju održivog ekonomskog rasta, dostojanstvenog rada i inkluzivnog društva punog mogućnosti.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti