Projekat Pitagora

Komunalno preduzeće Budva apliciralo je na prvi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga IPA Jadranski program prekogranične saradnje za budžetski period 2007-2013, zajedno sa 11 projektnih partnera, među kojima su Italija, Albanija, Hrvatska, BiH i Crna Gora, projektom PITAGORA. Ova mjera u okviru IPA Jadranski program prekogranične saradnje ima za cilj unaprijeđenje i razvoj informacionih i mreža komunikacije i pristup istima.

Bužet projekta PITAGORA iznosi 2, 07 miliona eura, od kojeg Komunalnom preduzeću Budva pripada 150.000 eura. Opšti ciljevi projekta su razvoj ICT-a na projektnom području u službi razvoja privrednih aktivnosti i podrške javnoj administraciji poslovnim subjektima. PITAGORA nastoji stvoriti otvoreno informaciono društvo promovišući korišćenje ICT rješenja u javnoj upravi u cilju podrške potrebama malih i srednjih preduzeća i ostalih učesnika. Specifični ciljevi projekta su stvaranje ICT infrastrukture, povećanje usluga javne administracije, stvaranje ICT kapaciteta i promocija korišćenja novih tehnologija i njihovih potencijala, poboljšati ljudske kapacitete u korišćenju ICT-a, povećati efikasnost i konkurentnost malog i srednjeg preduzeća.

 

Na implementaciji projekta angažovano je deset zaposlenih, četiri na administrativno finansijskim poslovima, a po tri u timu za implementaciju web portala i tim za implementaciju sistema navigacije - GPS.

 

Projektom PITAGORA, budvansko Komunalno preduzeće implementira informativni Web portal, modul za GPS praćenje vozila, softver vozni park za evidenciju sredstava voznog parka, softver za upravljanje dokumentima, dvije mobilne aplikacije za prijavu otpada pod nazivom The Clen Environment Budva za fizička lica, i The Clean Enviroment Budva Legal Enteties za pravna lica. Kako navode u Komunalnom preduzeću, u cilju poboljšanja kvaliteta usluga odnosno zadovoljstva građana Budve, turista i zaštite životne sredine omogućiće aplikacije dostupne za preuzimanje sa Google Play store marketa, putem koje će građani moći da prijave lokaciju otpada kao i da pošalju fotografiju.

 

Komunalno preduzeće je na raspisanom pozivu za podnošenje prijedloga projekta u okviru međuopštinskog razvojnog grant programa u sklopu Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), komponenta, apliciralo kao projektni partner sa JKP Tivat, JKP Herceg Novi i JKP Kotor projektom koji se odnosi na uspostavljanje kompostiranja i primarne selekcije otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom. Projekat je odobren od strane EU i finansiraće se iz IPA komponente, a budžet projekta iznosi 443.427 eura.

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti