Projekat „Solari 3000+ i 500+”

Projekat „Solari 3000+ i 500+”, na inicijativu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, preko Fonda za zaštitu životne sredine-Eko fonda, a u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, CEDIS-om, Ministarstvom za kapitalne investicije i drugim nadležnim organima, kojim se obezbjeđuja podrška pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do 10kW za individulne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica na teritoriji Crne Gore, daće impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori.

Osim što je njime označen početak energetske tranzicije u Crnoj Gori, projekat predstavlja i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Vrijednost investicije je oko 30 miliona eura.

Ključni ciljevi projekta podrazumijevaju davanje podsticaja razvoju zelene ekonomije, povećanje pristupnosti obnovljivim izvorima energije i uvođenje mjera energetske efikasnosti za značajan broj domaćinstava i pravnih lica, zaštitu životne sredine i smanjenje emisije CO2, kao i smanjenje korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovu zamjenu obnovljivim izvorima energije, kako bi se na taj način podigao standard domaćinstava i pravnih lica.

To znači da će građani od potrošača i kupaca, postati proizvođači i prodavci električne energije.

S obzirom na to da će za ugradnju solarnih panela biti neophodna pomoć u dijelu postavljanja i ugradnje 3500+ solarnih panela, šansu da se zaposli u EPCG dobiće veliki broj građana, jer će biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mjesta.

Kako su važećim pravnim propisima ustanovljeni određeni uslovi, pravila i procedure postavljanja solarnih panela, a budući da je za realizaciju projekta nezaobilazna saradnja sa lokalnim samoupravama, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iniciralo je sastanak sa svim predsjednicima opština i gradskih opština u Crnoj Gori.

Neophodno je da se svim domaćinstvima obezbijedi mogućnost da učestvuju, te da se procedura postavljanja panela unaprijed definiše, ali i uklone barijere koje bi mogle uticati na efikasnu realizaciju ili uvećanje troškova postavljanja solarnih panela.

Sastanak je zakazan za ponedjeljak, 01. novembar 2021. godine u 13h, u prostorijama Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ i 500+ će voditi Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva kapitalnih investicija, CEDIS-a, Eko fonda, CGES-a i drugih nadležnih institucija.

Ovim projektom će se omogućiti da 3000+ domaćinstava i 500+ pravnih lica, kupe i ugrade panele snage do 10kW i 30kW, čiju će vrijednost plaćati preko računa za struju, uz subvenciju od 20% koju obezbjeđuje Vlada Crne Gore. Projekat će omogućiti građanima proizvodnju energije za sopstvene potrebe, I da, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi. Time će se postići cilj podizanja standarda građana jer, osim isplate kredita za solarne panele, neće imati dodatne troškove. Proizvodiće energiju za sopstvene potrebe i njihovi računi za električnu energiju će biti umanjeni do nivoa plaćanja osnovnih troškova. Dakle, kada građani otplate opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, praktično dobijaju besplatnu električnu energiju

 

 

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti