Promocija knjige Buda Simonovića "Dragovoljići - Zapisi o krajevima i ljudima"

Promocija najnovije knjige Buda Simonovića "Dragovoljići - Zapisi o krajevima i ljudima" biće održana u organizaciji Narodne biblioteke Budve, u holu Akademije znanja, u srijedu, 28. februara sa početkom u 19 časova. O novoj knjizi govoriće recenzent mr Aleksandar Ćuković i autor, Budo Simonović, dok će promociju moderirati Stanka Stanojević.

"Dragovoljići su red suza i ponosa, niska prkosa i nade, đerdan hrabrosti i časti, kolo slobode i patnje, tuge i straha… Kao posebnu vrijednost ovog djela treba izdvojiti i činjenicu da autor često povezuje daleku prošlost i sadašnjost na jedan neusiljen, lijep i originalan način, pa stoga svaka priča izgleda bliska, naša, na dohvat ruke… Taj provjereni dijalog sa prošlošću, uslov je dijaloga sa budućnošću. Živimo u eri slike, vremenu dromologije, u kome je na snazi primat oka, a ne uha. Istinska komunikacija je prekinuta, a u tom prekidu, čini se, prva je stradala komunikacija sa prošlošću. Možda upravo ovom knjigom, (ne)svjesno, Budo Simonović nastoji dati odgovor na pitanje, i sebi i drugima, šta čovjek da učini ne bi li opet postao dijaloško biće. Knjiga Dragovoljići priča je o svima nama, kako god se izjašnjavali i kome god bogu se molili. Ona je neobična i opominjuća promenada duhom ovih prostora, u kojoj je Budo Simonović po ko zna koji put pokazao i dokazao da je neimar mosta od fakata preko nabujale i žive rijeke legendi.... Po ko zna koji put, stiže snažna opomena da je na ovom svijetu jedino važno da ne otkaže Čovjek i kada sve drugo otkaže" - zapisuje mr Aleksandar Ćuković u recenziji.

Budo Simonović rođen je u selu Osreci— Manastir Morača, 15. oktobra1945. godine. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, grupu za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Tri godine potom radio je kao profesor u gimnaziji „Slobodan Princip Seljo” u Sokocu na Romaniji, a onda se posvetio novinarstvu — počeo u sarajevskom Oslobođenju, zatim u TANJUG-u, Politici Ekspres, Ilustrovanoj Politici, Politici i Frankfurtskim Vestima.

Do sada objavljene knjige: MIJAT I MOJSIJE (1988), DO SMRTI I NATRAG (1988), OGNJENA MARIJA LIVANJSKA (osam izdanjaod 1991. do 2020), NEDOHODU U POHODE (1994), ZEKO MALI (pet izdanja od 1997. do 2012), ŽIVOT NA SEDAM ŽICA (1998), NIKAD KRAJA TAMNICAMA (dva izdanja, 2002. i 2018), ZADUŽBINA PATRIJARHA I VEZIRA (2006), RIJEČ SKUPLJA OD ŽIVOTA (2006), TAJNE OSTROŠKOG BLAGA (2008), DUŠKO (2010), PJENAVAC (2010), OD MLINARA DO BARDA (2011), ISKOPANJE KIĆA JASENOVCA (2013), KUČKA PEĆINA (2014), TUĐA ZEMLJA KALAUZA NEMA (dva izdanja, 2015. i 2016), DŽELAT SA OREOLOM SVECA (2017), RAT I MIR KAPETANA REKA (2018), OTMICA (2019), ZA NJIMA ĆE VJEKOVI HRAMATI (2020), TAJNA LJUBAV KRALJICE JELENE (dva izdanja, 2021. i 2022), LIJEVE GREŠKE (2023).

Priređivač je i zbornika 125 GODINA NOVINARSTVA I 50 GODINA UDRUŽENJA NOVINARA

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti