Promocija knjige kostim utopije Gojka Čelebića

U povodu obilježavanja Dana Opštine Budva večerassa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja biće promovisana nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve – “Kostim utopije” autora Gojka Čelebića.

Knjiga se bavi autorima koji su ponikli sa područja Budve a to su: Stefan M. Ljubiša, Simeon Piščević, Marin Bečić, Dionisije Miković, Miroslav Luketić… “Kostim utopije” otvara opera u dva čina (i sedam aktova) “Izabeta i Đurđe” nakon koje slijede: esej “Pejzaž u kom se vidi još ponešto osim lovca i zvijeri”, ogled pod nazivom ”U ruži vjetrova”, rasprava o S.M. Ljubiši, esej “Princeza je pobjegla u Dubrovnik sa budvanskom riznicom”, i u završnici tekstovi s naslovima “O Dionisiju Mikoviću”, i “Interesovanja i zavičaj – o Miroslavu Luketiću”.


Uz naslov knjige autor Gojko Čelebić, između ostalih, bilježi i sljedeće riječi: “Onaj teški kaput dijaloškog realizma, moćni kostim dijaloga, svojstven drugoj polovici devetnaestog i prvoj dvadesetog vijeka, koji je Stefan Mitrov Ljubiša navukao na svoja pleća, zahvaljujući političkom iskustvu u parlamentu jedne carevine (tako se zvao taj parlament: Carevinsko vijeće u Beču) pokrenuo me je, u dokolici, prvo da napišem studiju o Ljubiši diplomati, a onda, pošto sam pregledao svoje ranije primorske i budvanske književne i scenske teme, da krenem u pravcu ovog izbora, kao što glumac kreće u pravcu svog kostima – prirodno i lako sa skrivenim porivom uobličenja, i, još skrivenijim, porokom utopije.”

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti