Promocija knjige Obične stvari Božene Jelušić

U povodu obilježavanja Dana Opštine Budva u ponedjeljak, 18.novembra sa početkom u 20 časova u holu Akademije znanja biće promovisana nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve – “Obične stvari” autorke Božene Jelušić.

O knjizi će govoriti recenzent dr Predrag Zenović, mr Svetlana Ivanović i autorka, mr Božena Jelušić. Moderatorka promocije biće Stanka Stanojević. Knjiga Obične stvari autorke Božene Jelušić je skup kolumni koje je pisala tokom proteklih dest godina za dnevni list Vijesti. Kolumne su uglavnom izlazile jedanput mjesečno, a za više od deset godina ih se nakupilo blizu sto pedeset. U uvodu pod naslovom “Na početku novog početka” autorka, mr Božena Jelušić navodi: “Radi ekonomičnosti knjige napravljen je izbor i grupisanje u cjeline, koje predstavljaju presjek „velikih naracija” koje su obećavale preporod. Danas mi se čini da su uspješni reformski počeci bili tek „udica” za građanke i građane koji su povjerovali da postoji istinska spremnost za demokratsku, institucionalnu i privrednu obnovu društva i države. Da je tako, svjedoči čvrsta mreža interesnih veza koje otkrivaju da je mala Crna Gora „kupljena”. Ubrzo je u većini sistema u kojima su započete reforme došlo do ponovne centralizacije, uz apsolutnu dominaciju partije na vlasti.” “Obične stvari” podijeljene su u nekoliko cjelina od kojih svaka ima potcjeline: Teško buđenje; Reforma još nije umrla, a kad će ne znamo; Mefisto na univerzitetu; Vrijeme ranjivosti i mogućnosti; Vavilonska kula ili o jeziku; One i oni; Medije treba kažnjavati?; Ko to tamo peva; Varjača vlasti; Živi. Umri. Ponovi.; Zlatna obala; Siromasi s puno para i Sreća.

Božena Jelušić je diplomirala i magistrirala opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radila je kao profesorica književnosti i medijske pismenosti u gimnaziji „Danilo Kiš” u Budvi, a dobitnica je najviše crnogorske nagrade u oblasti obrazovanja OKTOIH (2000). Bavila se metodikom nastave književnosti i medijske pismenosti; autorka je više predmetnih programa i čitanki za četiri razreda gimnazije; inicijatorka je uvođenja predmeta medijska pismenost. Autorka je više studija i eseja u oblasti teorije i istorije književnosti; bavi se književnom, pozorišnom i likovnom kritikom. Kolumnistica je dnevnog lista „Vijesti”, u kojem je dvije godine obavljala funkciju ombudsmana. Od osnivanja (1992 ­ 2012) je bila predsjednica jedne od prvih crnogorskih NVO „Za bolji grad”, koja se bavila očuvanjem urbanih i ambijentalnih vrijednosti budvanskog kraja. Pored ekspertskih poslova u oblasti obrazovanja, bavi se istraživanjem na polju društvenog i ljudskog kapitala Crne Gore i inicijativama vezanim za pitanja održivog razvoja, posebno Primorja. Objavila je knjige: Božena Jelušić i Mato Jelušić: Kako je Budva sanjala Mediteran(Argonaut ­ Budva, 1996 i 2008); Božena Jelušić: Mitsko u Lalićevim romanima (Kulturno prosvjetna zajednica Podgorice, 2000); Mato Jelušić i Božena Jelušić: Iskušavanje filma - Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo (ZUNS ­ Podgorica i Argonaut ­ Budva, 2006). Jedna je od autora/ki u knjizi Learning to change­ The Experience of Transforming Education in South East Europe (CEU PRESS, Budapest, New York, 2005). Glavna je autorka Nacionalnog izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka: „Ljudi su najveće bogatstvo jedne zemlje. Koliko je bogata Crna Gora?” (UNDP ­ Podgorica, 2013), koji je dobio globalnu nagradu UNDP za izvrsnost za period 2012­2016.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti