Promocija poetske zbirke Suteren autora Mata Uljarevića

Promocija zbirke poezije "Suteren", laureata prestižnog pjesničkog priznanja "Novica Tadić", mladog pjesnika Mata Uljarevića, biće upriličena u večeras u holu Akademije znanja u Budvi. Na promociji koja počinje u 20 časova govoriće Žarko Milenković, pjesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti, takođe jedan od članova žirija za dodjelu nagrade "Novica Tadić".

Mato Uljarević je rođen u Podgorici 1997. godine. Diplomirao je na specijalističkim studijama vajarstva, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Predraga Milačića 2020. godine. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih umjetničkih projekata, studijskih razmjena, rezidencija i radionica. Studijski je boravio na programu “Skulptura, objekat, instalacija” na Fakultetu lijepih umjetnosti i dizajna u Bratislavi (2018. ERASMUS+). Dobitnik je više nagrada u oblasti umjetnosti. Bavi se skulpturom, crtežom, konceptualnom umjetnošću i animacijom. Član je ULUCG i osnivač NVO Reanimacija. Radi i kao reditelj na nekoliko filmskih projekata (“Uroš”, “Burna brežina”). Autor je knjige “Suteren” (2022). Osnivač je izdavačko-umjetničke inicijative “Tvrd orah”. Trenutno završava master studije na FLU Cetinje. Piše poeziju i esejistiku.
Recenzent nagrađene pjesničke zbirke Suteren, Želidrag Nikčević, književnik i književni kritičar, između ostalog je zapisao: "Prva zbirka pjesama ne mora biti precizna najava snage i širine budućeg stvaralaštva, ali se baš u njoj vrlo često naziru obrisi autentičnog dara. U pjesničkom rukopisu Mata Uljarevića prilično jasno odzvanja i ona tipično tadićevska gorko-ironijska nota, kojoj dugujemo neke od ponajboljih pjesama srpske današnjice."

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti