Promocija romana Naša Rijeka Esada Kočana

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, promocija romana „Naša Rijeka“ autora Esada Kočana biće održana u petak 12. aprila u holu Akademije znanja sa početkom u 20 časova.

U programu učestvuju: dr Milan Popović - redovni profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici, Dragoljub Duško Vuković -jedan od najpoznatijih crnogorskih novinara i medijskih eksperata i autor - Esad Kočan. Program će moderirati Stanka Stanojević.

"Odavno nije bilo romana koji bi se toliko izdvojio iz aktuelne književne produkcije. Odavno nije bilo romana koji bi bio toliko potreban i koji bi tu potrebu izložio tako suvereno, jezikom kojim razgovara prijatelj sa prijateljem i čovjek sam sa sobom u trenucima najveće iskrenosti i lucidnosti.

Roman Naša Rijeka predstavlja značajan događaj u savremenoj književnosti, posebno u književnosti na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije. Po svojim estetskim kvalitetima autentično književno umjetničko remek djelo, koncepcijski originalno, tematski aktuelno, ispričano sugestivno i uvjerljivo jezikom rođenog pripovjedača, intelektualno i kritički angažirano, ohrabrujuće i inspirativno, ovo djelo se, bez dvoumljenja, regionalno može uvrstiti u sam vrh moderne književnosti na Balkanu, a po svojim kvalitetima u vrh evropske književnosti." - zapisuje u recenziji Ferid Muhić.

Esad Kočan je rođen je 1956. Gimnaziju je zvršio u Beranama, a Filozofski fakultet, odsjek filozofija u Skoplju. Novinarski posao je počeo u Pobjedi, a nakon toga je bio zamjenik odgovornog urednika u Informativno-političkog programa RTCG. Jedan je od osnivača crnogorskog nezavisnog nedjeljnika „Monitor“ 1990. i danas je glavni i odgovorni urednik.

U Institucionalnom centru za novinarstvo u Vašingtonu završio je specijalizaciju za izučavanje profesionalnih normi u savremenom novinarstvu i metodologiju obuke novinara. Završio je obuku za predavača Danske škole novinarstva. Kao gost, predavao je o etici u novinarstvu i savremenim profesionalnim standardima na univerzitetima u zemlji i inostrnstvu. Tekstovi su mu objavljivani i prenošeni u vodećim listovima u zemljama bivše Jugoslavije, kao i u stranim analitičkim revijama posvećenim zbivanjima na Balkanu.

Dobitnik je međunarodne Nagrade Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti koju dodjeljuje NVO GARIWO iz Sarajeva.

Objavio je knjige: Obale nema (Vijesti, Pg 2012), Znali ste (Almanah,Pg 2012), Iza prašine (Almanah, Pg 2016).

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti