Promocija zbornika „Budva u Velikom ratu“ i dokumentarna izložba

JU Narodna biblioteka Budve i Paštrovski almanah u četvrtak 7. novembra u 20 časova u holu Akademije znanja – Budva, organizuju promociju zbornika radova „Budva u Velikom ratu - istorija, predanje, sjećanja“. Radovi u Zborniku plod su naučnog simpozijuma održanog 6. i 7. novembra 2018. godine povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata. U programu promocije učestvuju: akademik Zoran Lakić, dr Predrag Zenović i mr Savo Martinović, a moderatorka je Stanka Stanojević.

Izdavači zbornika „Budva u Velikom ratu – istorija, predanje, sjećanja“ su Narodna biblioteka Budve i Paštrovski almanah.
Takođe, u holu Akademije znanja biće postavljena i dokumentarna izložba „Budvanski kraj u Prvom svjetskom ratu 1914 – 1918“, autora mr Marka Janketića i Gorana Bubanje.
Ovim programom Narodna biblioteka Budve počinje proslavu obilježavanja Dana opštine Budva 2019. godine.
U uvodu zborniku pod nazivom „Riječ urednika“ između ostalog ističe se i to da je kroz strukturu zbornika „Veliki rat predstavljen u svojoj istorijskoj kompleksnosti, ne samo kao istorijski i poltički događaj nego i kao igra vremena i prostora, vrijeme kulturne razmjene, istorijsko i prije svega jedno duboko ljudsko iskustvo. Kako je i glasio podnaslov naučnog skupa: “istorija, predanje, sjećanja“, želja nam je bila da temi Velikog rata pristupimo svestrano, kroz više nivoa naučnog i običnog, svakodnevnog razumijevanja“.
U recenziji koju potpisuje akademik Zoran Lakić među mnogim vrijednostima Zbornika ističe se i sljedeća: „Ne sjećam se da se bilo koji istoriografski rad tako snažno oslonio na novootkrivenu korišćenu arhivsku dokumentaciju, kakav je slučaj sa ovim radom. Makar on imao samo lokalni – regionalni okvir. Pri tome mislim da su se već pojavile i neke značajne knjige u kojima se bilježi, na primjer, i da je u Velikom ratu bilo par dobrovoljaca iz Boke, a riječ je o hiljadama – imenom i prezimenom; zapisanih samo iz Budve – preko hiljadu.“

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti