Propisani uslovi za PCR testiranje stranih gostiju

Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Ministarstvom ekonomije donijelo je uputstvo za postupanje zdravstvenim ustanovama, turistiima i preduzetnicima koji se bave turističkom djelatnošću smještaja gostiju u vezi sa uslovima PCR testiranja stranih gostiju.

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić kazao je da uslovi propisuju testiranje onih turista koji imaju dokaz plaćene takse u nekom od hotela ili registrovanom privatnom smještaju na teritoriji Crne Gore, kao i turista kojima je za povratak u države gdje žive neophodan negativan PCR test prilikom povratka.
''Neophodno je da vlasnik smještaja, agencija ili sam turista najmanje 72 sata prije putovanja pozove Higijensko epidemiološku službu lokalnog doma zdravlja na teritoriji čije opštine je prijavio smještaj, kako bi rezervisao testiranje, te je dužan da u dogovorenom terminu bude prisutan na dogovorenom mjestu jer u protivnom testiranje neće biti obavljeno''-pojasnio je Galić.
Zakazivanje testiranja, pojasnio je, obavlja se na način i u vrijeme koje je najpristupačnije turisti i Higijensko epidemiološkoj službi lokalnog doma zdravlja. Takođe je neophodno da Uprava doma zdravlja obezbjedi dovoljan broj timova i napravi procjenu kako na najbolji način organizovati testiranja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti