Protestni marš protiv istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja

"Mreža SOS za Montenegro" poziva građane i organizacije civilnog društva (OCD) da se pridruže protestnom maršu protiv istraživanja nafte i gasa iz crnogorskog podmorja koji uključuje prolazak kroz sve primorske gradove u potezu od 145 kilometara i trajanju od četiri dana.

 Kako su najavili, polazak je planiran iz Ulcinja u petak 9. novembra u 7 sati sa Male plaže, iz Petrovca sa marine narednog dana (10. novembra) u isto vrijeme, iz Tivta 11. novembra, a iz Kotora dana kasnije (12. novembra) takođe u 7 sati kada će biti nastavljen put prema Herceg Novom.

“Građani i udruženja se pozivaju da pruže podršku najupornijima koji će preći cijelu maršrutu pridruživanjem maršu, pomoći na pješačkoj ruti u vidu hrane, osvježenja, smještaja i na drugi način.

Protestnim maršom želi se alarmirati javnost o visokim rizicima i posljedicama za ribarstvo, turizam, životnu sredinu zbog navljenog istraživanja nafte i gasa iz podmorja 10. novembra i uputiti zahtjev Vladi da uvede moratorijum i zaustavi najavljeni proces istraživanja ugljovodonika.

Kroz protestni marš i peticiju koja je u toku traži se od Vlade Republike Crne Gore da raskine ugovore s ENI-Novatek konzorcijumom koji je prepoznat po ekocidima širom svijeta kao ni sa drugim potencijalnim koncesionarima.

Građanima Crne Gore se duže vrijeme serviraju neistine i paušalne izjave čelnih aktera u poslu istraživanja ugljovodonka. Tako predstavik ENI za Crnu Goru izjavljuje da u posljednjoj deceniji nisu imali bilo kakvih izlivanja nafte, na stotinama bušotina širom svijeta te da je bezbijednost značajno povećana. Istina je da se naftnim gigantima Shell i Eni sudi u Milanu za planiranu korupciju kroz koju su opljačkani građani Nigerije za 1,1 milijardu dolara.

ENIjeva sestrinska firma AGIP u 2013. godini zabilježila čak 471 hazard u vezi sa curenjem nafte, dok je prethodne godine uhapšeno 6 radnika ENIja u regionu Bazilikata, Italija, koji su optuženi za švercovanje industrijskog otpada sa platformi i 15 visokih službenika ove godine u Italiji zbog koruptivnih radnji u Nigeriji. Rezultate standarda koji nam se nude možemo vidjeti na delta Nigeri, koja bespovratno izumire, dok vlada Nigerije procjenjuje da je za djelimičnu sanaciju područja potrebno milijardu dolara i 30 godina , a kompanija ENI nema adekvatan odgovor niti reakciju na nastalu situaciju.

Neprihvatljivo je da investitorima sa ovakvom reputacijom dajemo bilo kakav resurs u ruke. NIGDJE na Zemlji ne postoji primjer uspješnog opstanka turizma, koji se zasniva na čistoj i očuvanoj životnoj sredini sa naftnim platformama.

Istraživanje i eksploatacija nafte u Ulcinju, Baru i šire značila bi kompletno degradiranje ekosistema i vrsta, te povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu i marikulturi, našoj ishrani. Građani nemaju nikakve garancije da će eksploatacija nafte na Jadranu doprinijeti povećanju njihovog životnog standarda, dok trenutno od turizma, ribarstva i vezanih privrednih grana direktno i indirektno živi preko 100 hiljada građana u Crnoj Gori.

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti