Radjenović: Što hitnije vratiti Citadelu gradu

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA je prilikom konstituisanja nove budvanske vlasti 2016., već na prvom sastanku zatražio da se napravi lista prioriteta u opštini Budva.


Prema riječima Blaža Radjenovića kao jedan od vodećih prioriteta su vidjeli vraćanje, odnosno otkupljivanje Citadele.


“Ta je inicijativa jednoglasno prihvaćena od strane svih koalicionih partnera koji participiraju u vlasti. Kako smo obaviješteni, u nekoliko navrata su i obavljani razgovori sa aktuelnim vlasnikom Citadele, gospodinom Ćupićem, ali se u tom poslu ni najmanje nije odmaklo.


Citadela je za grad Budvu i njegovo funkcionisanje ključni objekat i nezamislivo je da ovako važan kulturno-istorijski i prostor, smješten u samom središtu drevne Budve, bude u vlasništvu bilo koga osim Opštine i njenih građana i građanki. Podsjećamo pritom da je izdvajanje Citadele iz gradskog kulturnog jezgra do sada rezultiralo milionskim štetama i redukcijom onog što su mogle da ostvaruju i pružaju institucije kulture, a posebno Grad teatar. Posebna šteta je u domenu povjerenja građana u pravdu i pravičnost, koju su izazvali upravo oni kojima susvojevremeno bili povjeravani grad i njegove funkcije”, naveo je Radjenović.
Navodi da kao predstavnici Građanskog pokreta URA, koji se u predizbornom i postizbornom periodu isključivo i jedinodržao principa i obećanja datih građanima, vraćanje Citadele i njeno stavljanje u funkciju gradske kulturne politike i ponude vidimo kao svoju obavezu.


“Ta obaveza proizilazi i iz dogovorenog i potpisanog Koalicionogsporazuma i zato ćemo tražiti da se ova tačka u što hitnijem roku nađe na dnevnom redu koalicionih sastanaka i sjednice SO.
Napominjemo da, bez obzira na kontroverze koje su pratile razmjenu 684 kvadrata saniranog i iznimno vrijednog stambenog prostora na Citadeli za 684 kvadrata stanova u Tivtu, na lokaciji „Delfin“, ne želimo da sada bilo koga oštetimo ili mu nešto otimamo. Međutim, neprikosnovenost privatne svojine ne podrazumijeva da sezauvijek prihvati zatečeno stanje i aboliraju od odgovornosti oni koji su omogućili za grad izuzetno nepovoljne poslove.
Zbog toga ćemo tražiti uključivanje stručnjaka i licenciranih lica koja se bave procjenom nekretnina, a sve to nakon što predsjednik opštine, gospodin Carević, prethodno obavi razgovor sa aktuelnim vlasnikom. Uzavisnosti od procijenjene visine nadoknade, kao i prethodno postignutog dogovora, zahtijevaćemo da Opština vrati Citadelu gradu čiji je ona neodvojivi kutlurološki orijentir”, istako je Radjenović.
U GP UarA vjeruju da će i aktuelni vlasnik imati raziumijevanja i volje da se Citadela vrati gradu, a ukoliko sredstva koja Opštini stoje na raspolaganju ne budu dovoljna, tražićemo da se napravi rebalans, odnosno plan otkupa i vraćanja Citadele opštini Budva.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti