Realizacija programa Škole u prirodi „Cetinje-jedna priča“

Realizacija programa Škole u prirodi „Cetinje-jedna priča“ u drugom polugodištu školske 2023/24. godine nastavlja se danas!

Tekuća 2024. godina je svojevrsni jubilej ovog programa namijenjenog učenicima/cama VII razreda osnovne škole. Naime, Program „Cetinje-jedna priča“ realizujemo od aprila 2014. godine!

U čast desetogodišnjice realizacije programa Škola u prirodi „Cetinje – jedna priča“, želimo da kratko podsjetimo na njegov sadržaj i značaj.

Program Škola u prirodi „Cetinje – jedna priča“ je multidisciplinaran i čini ga kulturno-istorijski, ekološki i zabavno-rekreativni dio. Cilj ovog projekta je spojiti sve vrijednosti obrazovno-vaspitnih aktivnosti koje pružaju mogućnost izražavanja svijesti i pogleda na posebnosti i kvalitete svoje države. Program je oblik obrazovno-vaspitnog rada koji ima za cilj da kod učenika/ca probudi zainteresovanost i želju da se upoznaju sa istorijom, kulturom i tradicijom Crne Gore, da razviju svijest o tradiciji, nacionalnom, kulturnom i jezičkom identitetu, kao i osjećaj pripadnosti zajednici. Kroz ovaj program učenici/ce se, takođe, upoznaju i sa raznovrsnošću ekosistema dva Nacionalna parka (Lovćen i Skadarsko jezero). Učenje kroz igru, u velikoj prirodnoj laboratoriji, produbljuje ekološku svijest naših učenika/ca, razvija ljubav prema prirodi, približava Crnu Goru kao ekološku državu i objašnjava im potrebu održivog razvoja.

Učenici/ce kroz igru upoznaju svoju zemlju i na jedan njima posebno interesantan način usvajaju znanje. Sa mnogo usvojenih znanja i lijepih utisaka odlaze kući. Već na samom početku je Program pokazao opravdanost svoga postojanja kroz povratnu informaciju učenika/ca, nastavnika/ca i roditelja, kao i kroz neposrednu komunikaciju sa rukovodiocima obrazovno-vaspitnih ustanova. A tako je i danas, deceniju kasnije. Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, da našim sedmacima pružimo uspješnu realizaciju ovakve vrste očigledne nastave i prilike za učenje!

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti