Regionalni Vodovod - Projekat koji je promijenio Crnu Goru

JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je osnovano kao međuopštinsko preduzeće 1976. godine, dok je 1991. godine, donošenjem Zakona o vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja, dobilo
status javnog preduzeća čiji je osnivač Skupština Crne Gore.

Kada je riječ o periodu izgradnje ovog drugog po vrijednosti i značaju do sada izgrađenog infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, za period od 1976. godine do 2006. godine, može se reći da ga je obilježila izgradnja jednog dijela pratećih objekata i postrojenja, ali i „nerješavanja dileme“ sa kog izvorišta bi se voda eksploatisala za potrebe Crnogorskog primorja.

Aktivnosti na završetku ovog projekta su intenzivirane 2007. godine, kada je Vlada Crne Gore usvojila stratešku odluku da se izvorište „Bolje sestre” koristi za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, sa svim svojim prednostima, koje se ogledaju u visokoj izdašnosti izvorišta od minimum 1.800 l/s i visokom kvalitetu vode za piće klase A1, tokom cijele godine.

Na regionalni vodovodni sistem (u daljem tekstu RVS) je u ovom trenutku povezano 5 opština Crnogorskog primorja, dok se polovinom 2016. godine očekuje povezivanje opštine Herceg Novi čime će se cijelo područje Crnogorskog primorja povezati na RVS u planiranoj I fazi izgradnje sistema.Centralni dio sistema čini izvor „Bolje sestre” u Malom blatu u basenu Skadarskog jezera. Voda ovog podzemnog izvora izuzetnog je kvaliteta i ispunjava uslove za flaširanje vode. Saglasno Pravilniku o kategorizaciji vode za piće, ona pripada A1 klasi vode za piće koja se samo uz dezinfekciju može koristiti za vodosnabdijevanje. Minimalni kapacitet izvorišta, prevazilazi dugoročne potrebe Crnogorskog primorja, odnosno projektovani kapacitet regionalnog vodovoda.

Regionalni vodovodni sistem Crnogorskog primorja se sastoji iz dvije cjeline:
Kontinentalni dio ‐ sistem koji se sastoji od objekata za proizvodnju vode i njen transport od izvorišta do Crnogorskog primorja, i Obalni dio ‐ sistem koji ima ulogu distribucije vode duž cjelokupnog
područja Crnogorskog primorja.Osnovna funkcija regionalnog vodovodnog sistema je obezbjeđenje nedostajućih količina vode neophodnih za zadovoljenje dugoročnih potreba za vodom na području Crnogorskog primorja, što je bio višedecenijski problem, veoma izražen na ovom području.

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti