Rekonstruisano pet najugroženijih spomenika i spomen obilježja u Budvi

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Budva, u čijoj nadležnosti je održavanje spomenika i spomen–obilježja, rekonstruisao je pet najugroženijih spomenika na teritoriji opštine Budva, za šta je izvojeno 7.400,00 EUR.

Rekonstruisan je spomenik poginulim borcima u Narodnooslobodilačnom ratu (NOR) na Brajićima, spomen grobnica na groblju Brajići, spomen ploča-česma palim borcima iz  Sv. Stefana, spomen ploča posvećena strijeljanim rodoljubima ovog kraja, na zidinama grad hotela Sveti Stefan i spomen ploča poginulim Paštrovićima (1912-1918) na tvrđavi Lazaret u Petrovacu.

Zakonom o spomen-obilježjima i Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisana je obaveza Opštine da obezbjeđuje održavanje spomen obilježja i spomenika kulture na teritoriji opštine.

Shodno zakonskoj obavezi, Sekretarijat za društvene djelatnosti izvršio je obilazak i utvrdio stanje spomen-obilježja na teritoriji opštine Budva za 2021. godinu, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj i upoznata Uprava za zaštitu kulturnih dobara PJ Kotor.

Na osnovu saglasnosti i stručne procjene Uprave za sprovođenje te predloženih mjera, raspisan je tender za izvođenje radova na redovnom održavanju pet pomenutih spomenika i spomen-obilježja.

Tenderom je izabran najpovoljniji ponuđač, preduzeće „RESTART ING“  DOO sa sjedištem u Budvi.

Radovi su započeti krajem decembra predhodne godine, a završeni su 24.03.2022. godine, dok su radovi na sanaciji ostalih spomen-obilježja i spomen obilježja sa statusom kulturnog dobra, predviđeni za 2022.  i 2023.