Rekonstruišu krov crkve Svetog Ivana u Starom gradu

Sekretarijat za investicije zatražio je od od Sekretarijata za urbanizam da izda urbanističko tehničke uslove za rekostrukciju krova katoličke crkve Svetog Ivana u Starom gradu. To piše u zahtjevu koji je potpisao novoimenovani sekretar za investicije Joko Popović.

Opština će finansirati ovaj projekat i time riješiti probleme koji postoje zbog krovne konstrukcije.

A o istoriji ove katoličke crkve , na sajtu JU Muzeji i galerije Budve navodi se:

Za crkvu posvećenu Rođenju Sv. Ivana Krstitelja, smatra se da je bila prvobitno sagrađena još u VII vijeku i to u obliku rotonde, karakterističnog kružnog tipa građevina nastalih uglavnom tokom ranog srednjeg veka. Najveće arhitektonske izmene pretrpela je u toku XII, XV, XVII, XIX  i XX veka. Sadašnji izgled građevine potiče sa kraja XVII veka, a sastoji se od tri odvojene celine: crkve, zvonika i biskupskog dvora. Crkva predstavlja primjer jednobrodne bazilike sa bočnim kapelama, horom i sakristijom.  Zvonik crkve dominira kompletnom vedutom Starog budvanskog grada, a nalazi se na severnoj strani od crkve.  Do 1828. godine, kada je budvanska biskupija i formalno ukinuta,  crkva Rođenje Sv. Ivana Krstitelja služila je kao katedrala. U njoj se, na posebnom, sjevernom oltaru, čuva znamenita svetinja grada Budve, njegova zaštitnica, ikona „Madona in Punta“ ili tzv. „Budvanska gospa“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti