Reljićeve skulpture u Budvi

U organizaciji JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u četvrtak 28. avgusta 2014. godine u 20 časova u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša biće otvorena izložba crnogorskog skulptora Željka Reljića.

 

Željko Reljić je rođen 1976. godine u Bazelu (Švajcarska). Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof.mr Pavla Pejovića. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi prof. mr Milivoja Babovića. Član je ULUCG.

 

Od 2002. godine imao je dvanaest samostalnih izložbi u učestvovao na više od šezdeset kolektivnih prezentacija u zemlji i inostranstvu. Realizovao je nekoliko skulptura na otvorenom prostoru. Učesnik je više projekata, radionica i simpozijuma. U tri navrata je dobio nagradu ULUCG-a Lubarda-Stijović-Milunović.

 

Željko Reljić radi kao stručni saradnik u nastavi (skulptura u materijalu i vajanje) na FLU Cetinje.

O ciklusu PTICE, kojim će se Reljić ovom prilikom predstaviti budvanskoj publici, mr Nikola Vukosavljević je zapisao: …Skulpture su formatom galerijske. Njegova mjera se ogleda u iskrenosti, uronjenosti u spostveno biće i identifikaciji sa materijalom. Visoko koncentrisan, monumentalizujući svoje oblike, dostigao je ubedljive ritmičke i prostorne vrijednosti. Njegov tehnički talenat je spontan i urođen, najnoviji radovi izvedeni u kamenu skrupulozno ističu njegova svojstva. Skulpture sa motivom ptica poseduju anatomsku, fizičku cjelovitost. Tradicionalista - duhom Mediteranac, Željko Reljić nam daje produhovljenu predstavu, mekoću modelovanja, dobro prostudiranu igru svjetlosti i sjenke.

 

On svoju poetiku gradi na vrijednostima realistične skulpture, “konstruktivna” i “imaginativna” linija savremene umjetnosti su se susrele, što je opšta karakteristika stvaralaštva mlađih autora. Njegov izraz je ostvaren preko materijala u saglasju ideje ruke i postupka

 

Izložbu će otvoriti slikar Đorđije Bato Boljević, a moći će se pogledati do 20. septembra.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti