Ribarske svađe na Grad teatru

Večeras na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, otpočeće dramski program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“ izvođenjem predstave “Ribarske svađe” Karla Goldonija u režiji Ane Tomović, koja zajedno sa dramaturgom Đorđem Kosićem potpisuje i adaptaciju teksta u prijevodu Ive Tijardovića. Predstava je produkcija Narodnog pozorišta Beograd gdje je premijerno izvedena početkom ovog mjeseca.

U riječi rediteljke Ana Tomović navodi da: “Goldonijeva komedija karaktera ‘Ribarske svađe’ osvaja publiku i poslije dvesta pedeset godina svojim komičnim i dirljivim prikazom ljubomore iz ljubavi i siromaštva. Svađa koja nastaje trivijalno između dvije siromašne ribarske porodice koje žive jedna do druge u malom ribarskom mestu i obje imaju djevojke za udaju, narasta do neslućenih dimenzija pod uticajem juga koji duva s mora ali i tvrdih a ponosnih karaktera koji na ovom svijetu nemaju ništa drugo osim svoju čast.

Naravno, ova komedija u svakom vremenu dobija drugačiji odjek – 2023. godine more i morska obala izloženi su ekološkoj katastrofi do koje je dovela pohlepa neoliberalnog kapitalizma. Nekontrolisana upotreba plastike dovela je do ogromnog zagađenja obale i mora, a posebno morskih vrsta. Monopol velikih kompanija doveo je do toga da mali ribar nema od čega da živi. U tom smislu, u mom viđenju Goldonijeve komedije, to nije romantična, već pomalo apokaliptična slika svijeta.

‘Ribarske svađe’ govore i o naporima jednog činovnika da prokljuvi u čemu je prava muka ljudi koji su se posvađali, da ih ne kažnjava i ne zatvara, već da im priđe kao čovjek koji sebe lično involvira u potragu za rješenjem. Ljudskost i empatija su jedini bedem odbrane od zla u današnjem svijetu. Koliko često danas u sudskim birokratskim lavirintima nailazimo na ovako ličan pristup čovjeka čovjeku i razumjevanje njegove muke i borbe sa egzistencijom, kao i spremnosti da se pomogne?

Ta vrsta svijesti o svijetu u kome živimo danas, ogledaće se u scenskoj realizaciji prije svega u elementima scenografije ili "konteksta" gdje i kada se ova univerzalna ljubavna komedija dešava. U radu sa glumcima želim da ostanemo na tragu topline, ljubavi i ljudskosti a prije svega na tragu jako dobre karakterizacije likova koji izazivaju smijeh i radost kod publike”.

Pored Ane Tomović, rediteljke predstave i Đorđa Kosića dramaturga, autorski tim čine, Andreja Rondović, scenografkinja, Maria Marković Milojev, kostimografkinja, Irena Popović, kompozitorka i dr. Ljiljana Mrkić Popović koja je zadužena za scenski govor.

U predstavi igraju: Branislav Tomašević, Ivana Šćepanović, Tamara Šustić, Vučić Perović, Jovan Jovanović, Hadži Nenad Maričić, Zlatija Ivanović, Iva Milanović, Teodora Dragičević, Dragan Sekulić i Nedim Nezirović.

Predstava je na programskom repertoaru i nedjelju 9. jula, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti