Riješena misterija: ovo je monstrum koji je pojeo tu veliku bijelu ajkulu

To nije Kraken. Nije ni Godzilla. I to nije bio ni bijesan kit ubica. Misteriozna životinja koja je ubila i pojela veliku bijelu od 3 metra i bacila na muke naučnike koji su trebali da dokažu koji je to predator kojeg se čak i najveći predatora poput velike bijele boje. Pa što je to?

 

 

Prema istraživačima koji su se bavili zagonetnim slučajem, to je bio "kolosalni kanibal velika bijela ajkula"

 

Otkrili smo da izvorni YouTube video koji dva dana kruži internetom pripada dokumentarcu "Potraga za super predatorima okeana", u produkciji Australian Broadcasting Corporation. Čini se da ga je Smithsonian Channel samo prepakovao u drugom dokumentarcu.

 

Dokumentarac priča o naporu naučnika da nađu ubicu te trometarske bijele ajkule koju su obilježili četiri mjeseca ranije sa uređajem za praćenje. Kada su pronašli ostatke morskog psa na plaži, sadržaj te "crne kutije" zbunila je naučnike. Sve ukazuje da je nešto ogromno nevjerovatnom brzinom raskomadalo ovu neman. No, ono što bi mogao učiniti nešto takvo?

 

Tek nakon daljnjeg proučavanja drugih velikih primjeraka ove nemani koji su došli u to područje su konačno mogli pogoditi identitet misterioznog ubice.

 

Naučnici tvrde da je njihovi novi podaci istraživanja poklapaju sa podacima iz crne kutije. Temperatura tog misterioznog predatora je bila ista kao i “plijenu” a trajektorija napada, kao i brzina i silina kojom ju je ubila odgovara napadu druge ajkule. Samo mnogo veće - bar 5to metarske i teže od 2 tone.

 

To ima smisla : jedina stvar koja bi mogla, razumno, jesti ajkulu je nešto što podsjeća na morskog psa, samo veće. Što je veća ajkula, veći je nasilnik . Dokumentarac dalje pokazuje kako manje ajkule odmah napuste vode kada osjete da je jedan takav div u blizini.

 

Što se tiče zašto bi veće ajkule uopšte i jele manje, dokumentarni film je predložio teorije: možda je to bio teritorijalni spor, možda čak i napad izazvan glađu. Na kraju su se zadovoljili hipotezom koja ima najviše smisla : velike ajkule jedu male ajkule.

 

FOTOBOMBA Morski pas vrebao dva mala surfera

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti