Opštine Bar i Ulcinj uputiće Vladi zahtjev za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i upravljanje za naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak, Utjeha i Kruče

Predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević potpisali su danas u Ulcinju Sporazum o zajedničkom ustupanju Vladi Crne Gore izgradnje i obavljanja komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za potrebe korisnika naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su partneri na realizaciji projekta, izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić i predstavnik kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Podgorici Radoslav Ralević.

Predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić kazao je nakon potpisivanja sporazuma da je ovo istorijski poduhvat u rješavanju višedecenijskih problema građana koji nemaju vodu za piće u svojim domovima, iako kroz naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u Baru, odnosno Kruče u Ulcinju prolaze cijevi Regionalnog vodovoda. Zbog toga se zahvalio Regionalnom vodovodu na predanosti da se ovaj važan projekat realizuje, i na taj način ovom dijelu Crnogorskog primorja dodatno podstakne kreiranje povoljnog ambijenta za završetak postojećih i izgradnju novih turističkih projekata visoke kategorije u naselju Kruče. 

 Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević  istakao je da je današnje potpisivanje sporazuma kruna vrijednog dvogodišnjeg rada barske lokalne uprave koja se jasno opredijelila da će rješavati višedecenijske probleme barske Opštine - vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda.

"U prethodnih 50 godina primijećen je razvoj naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha koja su prioritetno orjentisana na turizam, a s obzirom na to da je infrastruktura Regionalnog vodovoda izgrađena kroz magistralni put, smatrali smo da je rješavanje ovog važnog pitanja najbolje realizovati kroz saradnju sa ovim preduzećem”, kazao je Raičević. 

Predsjednik Opštine Bar zahvalio je rukovodstvu Regionalnog vodovoda na podršci, kao i lokalnim skušstinama Bara i Ulcinja koje su usvojile odgovarajuće odluke potrebne za ovaj projekat.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić naglasio je da je 2020. bila godina jubileja i razvoja.

“2020. godina je godina jubileja i godina razvoja, tako da je današnji dan izuzetno važan za Regionalni vodovod, pogotovo poslije tri godine intenzivnih aktivnosti na realizaciji projekta vodosnabdijevanja na prostoru 30% teritorije opštine Bar uz podršku Vlade i EBRD. Regionalni vodovod je najvažniji projekat koji je realizovan u Crnoj Gori i koji sa pravom nosi slogan projekta koji je promijenio Crnu Goru, jer su se završetkom ovog sistema za opštine Budva, Tivat, Kotor, Bar i Ulcinj u značajnoj mjeri unaprijedili kvalitet života naših građana, i stvorile osnovne infrastrukturne pretpostavke za ubrzani razvoj turističke privrede, pa je tako godišnji prihod od turizma povećan za oko 300 miliona eura na preko milijardu posljednjih godina. Očekujem da će i na prostoru Dobre Vode, Velikog Pijeska, Utjehe i Kruča u Ulcinju biti značajno unaprijeđen kvalitet života za oko 10.000 vlasnika objekata za individualno stanovanje koji su već izgrađeni u ovim naseljima i pored kojih prolazi cijev Regionalnog vodovoda”, kazao je Jevrić.

Nepostojanje uređenog sistema vodosnabdijevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na području naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj je jedan od najvećih izazova u funkcionisanju ovih naselja i dvije lokalne samouprave. Ova naselja decenijama se ubrzano razvijaju u izrazito turistička i generišu značajne prihode, međutim ne nude adekvatne uslove za kvalitetno stanovanje i turistički boravak. I pored toga, zbog svojih prirodnih potencijala i pogodnih uslova za razvoj turizma i dalje su atraktivne za brojne investicije u izgradnju turističkih kapaciteta od 4 i 5 zvjezdica i objekte za privatni smještaj turista. S obzirom na to da pomenuta naselja predstavljaju jedinstveno područje i čine funkcionalnu nedjeljivu tehničko-tehnološku cjelinu u prostornom smislu, te da lokalne samouprave nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju izgradnju nedostajuće infrastrukture, opštine Ulcinj i Bar su shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o komunalnim djelatnostima odlučile da se obrate Vladi Crne Gore sa zahtjevom da Vlada i Regionalni vodovod preuzmu izgradnju i naknadno upravljanje infrastrukturom i obavljanja komunalne djelatnosti na ovom području.

JP Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje je u tom smislu zaključio Memorandume o saradnji sa Opštinom Bar i Opštinom Ulcinj, kojima je iskazana namjera da se za potrebe kvalitetnog i sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja za više hiljada stambenih i privrednih objekata na ovom području pristupi realizaciji projekta izgradnje nedostajuće komunalne infrastrukture. Tako je Regionalni vodovod preuzeo obavezu da, nakon povjeravanja poslova izgradnje i upravljanja predmetnom infrastrukturom od strane Vlade Crne Gore, zaključi ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja ima raspoloživa sredstva u iznosu od 12 miliona eura, te da u međuvremenu pristupi izradi Idejnog projekta za ovu hidrotehničku infrastrukturu. Izrada projektne dokumentacije, koja će u konačnom i pokazati vrijednost neophodnih radova, ugovorena je u okviru grant šeme sa EBRD, nakon čega je, shodno procedurama EBRD, sproveden tenderski postupak i posao povjeren konzorcijumu „C&S Di Giuseppe Ingegneri associati“ iz Italije, „Dekom“ doo i „Ortis“ doo iz Crne Gore.

Saglasno potpisanim memorandumima, Skupština opštine Bar je donijela Odluku o davanju saglasnosti Vladi Crne Gore za obezbjeđenjem izgradnje i obavljanja komunalnih djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naseljima Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar dok je slična Odluka kada je u pitanju naselje Kruče u ovoj opštini, usvojena od strane SO Ulcinj.

Današnjim potpisivanjem sporazuma stvoreni su formalno-pravni preduslovi da se pristupi realizaciji ovog značajnog infrastrukturnog projekta, a opštine Bar i Ulcinj će zahtjev za realizaciju ovih aktivnosti preko Regionalnog vodovoda, kao privrednog društva sa svojstvom pravnog lica u vlasništvu Države, uputiti Vladi Crne Gore.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti