Sat za planetu

Sat za planetu Zemlju je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF). Događaj se održava svake posljednje subote marta, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti.

Sat za planetu Zemlju počeo je kao događaj gašenja svijetla u Sidneju 2007. godine, a od 2010. godine se ovoj inicijativi pridružila i Crna Gora.

U ovoj akciji bi svi trebali da uzmemo učešće, tako što ćemo danas, 26. marta u periodu od 20:30 do 21:30 časova simbolično ugasiti svijetla, u cilju podizanja svijesti o važnosti štednje energije.

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti naših građana o značaju uticaja klimatskih promjena, kako bi svojim akcijama uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Ovogodišnja akcija obilježavanja Sata za planetu se naslanja na novu ekološku kampanje Ministarstva ekologije, pod sloganom “Za jedinu na svijetu. Naša je, čuvajmo je.” Sloganom je obuhvaćen i cilj ove kampanje – podsjetiti na opredjeljenje Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu koja je vrijedna brige i jedine kojoj je to određenje utvrđeno Ustavom, kako bi njeno prirodno bogatstvo i prirodna sredina ostali očuvani za generacije koje dolaze.

Kako bismo doprinijeli smanjenju potrošnje energije i zagađenja koje nastaje njenom proizvodnjom, neophodno je da ,,sat’’ pretvorimo u ,,život’’ za našu planetu. S tim u vezi, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će ugasiti svjetla na 60 minuta, i poslati snažnu poruku našim građanima da je vrijeme da obratimo pažnju na prirodu, kao i da gašenje nepotrebnog svijetla i uređaja koji nam nijesu neophodni treba da postane naša svakodnevna rutina. Krajnje je vrijeme da postanemo ,,zeleni potrošači’’ i da proizvodimo i trošimo racionalno.   

Crna Gora ulaže napore i predano je posvećena izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv klimatskih promjena. Iako na globalnom nivou emituje svega 0.009% gasova sa efektom staklene bašte, Crna Gora preduzima značajne korake kako bi unaprijedila mjere u pogledu klimatskih promjena, i promovisala zeleni rast i snažan ekonomski oporavak.

Klimatske promjene decenijama unazad uzimaju sve više maha i utiču na živote ljudi širom svijeta. To se prije svega odnosi na promjene izazvane čovjekovim djelovanjem, a ne na prirodne procese. Značajne klimatske promjene bilježe se od industrijske revolucije, kada je počela masovna upotreba fosilnih goriva. Posljedice klimatskih promena vidljive su svuda, prije svega to je povećanje temperature na planeti, pojačan efekat staklene bašte, a ove pojave dalje dovode do porasta nivoa mora, požara, poplava, topljenja glečera, izumiranja životinjskih vrsta.
Upravo to je razlog da postanemo svjesni ovih problema i da djelujemo koliko je to u našoj moći, poručuju iz Ministarstva ekologije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti