Sikimić na Trgu pjesnika

Književni program festivala „Grad teatar“ nastavlja se večaras u 21 čas, kada će na Trgu pjensika biti gost Draško Sikimić.

Draško Sikimić pripada generaciji srpskih pisaca iz Bosne i Hercegovine, koji su odrastali tokom rata i raspada Jugoslavije. Rođen je i još uvijek živi u malom gradu Ljubinju u Hercegovini. Autentičan i nadaren pisac, filozofski naklonjen, Sikimić je svoju karijeru započeo kao pjesnik. Autor je tri zbirke poezije: Smotuljci (2016), Ogrebotine (2017) i  Moje kosti ujedaju (2018). Njegovo prvo prozno djelo, roman Čvor na omči, našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu 2019. godine. Drugi roman, Katarina (2020), bio je u užem izboru za Vitalovu nagradu. Ove godine iz štampe izlazi prvi prevod Sikimićeve poezije, knjiga izabranih pjesama na bugarskom jeziku pod naslovom  Драскотини.
Za nedeljnik Vreme, o načinu svog pisanja, Draško Simikić je kazao: “Moja rečenica je laka zato što nisam oduševljen činjenicom da pišem. Potrebno je zaboraviti da si pisac, a u nekim slučajevima je,
čak, poželjno zaboraviti i šta si želio da kažeš. Ta neopterećenost pomaže. A ono što zovemo stilom, to je samo muzika koju smo u stanju da čujemo. Ko nema sluha, nema ni stila.”

Moderator večeri je gđa Tamara Mitrović, urednica književnog programa Doma kulture Studentski grad Beograd.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti