Sjednica Odbora direktora i generalne skupštine Evropske komisije za putovanja ETC

Predstavnice Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, učestvovale su u radu 102. sjednice Odbora direktora Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), kao i radu 102. generalne sjednice ove međunarodne organizacije, koje su održane 24. i 25. novembra putem online platforme.

Sastankom je predsjedavao predsjednik ETC-a Luís Araújo iz Portugala, a prisustvovali su i izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander iz Španije, potpredsjednica ETC-a Magda Antonioli iz Italije, kao i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija evropskih zemalja članica. Novina je da su se ovoj najstarijoj međunarodnoj organizaciji koja okuplja nacionalne turističke organizacije iz 32 evropske zemlje i promoviše Evropu kao destinaciju već više od 70 godina, ponovo pridružile Francuska i Austrija.
Na sastancima su usvojeni izvještaji o sprovedenim marketinškim aktivnostima i istraživanjima ETC-a, kao i program rada i budžet za 2022. godinu, a razmatrani su i aktuelni i budući odnosi između ETC i Evropske komisije. Predstavljena je globalna marketinška kampanja „Evropa poziva radoznale” (Europe invites the curious) koja ima za cilj podizanje svijesti o izvanrednim putovanjima u manje poznate evropske destinacije i time doprinese vraćanju povjerenja u putovanja u i unutar Evrope i kreiranju imidža Evrope kao turističke destinacije. Kampanja je usmjerena ka individualnim turistima koji preferiraju odmor u prirodi, tzv. slow adventure, kulturu i istorijsko nasleđe, ali i kreativne gradove. Tržišta koja se prioritetno targetiraju su Kina, SAD i Kanada, dok su tržišta drugog prioriteta Australija, Brazil i Japan, a uslijed aktuelnih ograničenja putovanja sa dalekih tržišta zbog pandemije, ETC, prvi put od svog osnivanja, usmjerava aktivnosti i na promociju putovanja unutar Evrope.
Podsjećamo, ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na nivou Evrope, te dalja promocija Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.
Kroz članstvo u ETC-u, Crna Gora se promoviše zajedničkim nastupima na udaljenim tržištima, kao i putem regionalnih studijskih posjeta medija i turoperatora sa ovih tržišta, zajedničkog magazina “European Magazine” i drugih aktivnosti kojima se promoviše Evropa kao destinacija za putovanja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti