Školjka osluškuje kvalitet morske vode

Srce školjke osluškuje kvalitet morske vode

U kotorskom Institutu za biologiju mora 20. septembra se u saradnji sa stručnjacima Instituta iz Sankt Peterburga i kompanije Atraktor d.o.o. iz Kotora organizuje prezentacija biomonitoringa morske vode i sedimenta.

Ova metoda se sprovodi na bazi mikrofiber kabal sistema na osnovu praćenja srčanih aktivnosti školjki i to mušulja ili dagnji, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Ovaj Insitut ruske akademije nauka i umjetnosti sa kojim je kotorski Institut potpisao sporazum o naučno tehničkoj saradnji se bavi ekotoksikologijom i monitoringom vode za potrebe očuvanja životne sredine.

Ispitivanje kvaliteta morske vode na ovaj način je nova metoda u svijetu, a aparatura i instrumenti su na kotorskom Institutu za biologiju mora i oni mjere srčanu aktivnost školjki i promjena koje taj senzor registruje.

Ako se zna da je normalan rad otkucaja srca školjki 14 puta u minuti i ako se desi da se on povećava ili smanjuje onda to direktno ukazuje na neko zagađenje koje je prisutno u vodi, objašnjava dr Joksimović.

Dalji timovi utvrđuju što se zapravo dešava i da li je zagađenje organskog ili neorganskog porijekla, a sam sistem u obliku alrama upozorava na promjene.

Sa ovim projektom Institut za biologiju mora će dalje ići do eventualnog osnivanja Centra uspješnosti, prvog u Crnoj Gori.

Na ovu temu u toku su razgovori sa Elektrotehničkim i Biotehničkim fakultetom iz Podgorice, a konkurs je otvoren do 20. septembra.

mussel_harvesting_underwater.jpg

Izvor: http://skalaradio.com

 

Vezan članak: ZABRANJENE ŠKOLJKE JADRANA

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti