Školska godina počinje prvog septembra uz poštovanje epidemioloških mjera

Na osnovu izvještaja o epidemiološkoj situaciji koji je upravo dao Institut za javno zdravlje, a i njihovih preporukа koje smo dobili,  stav Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ostaje isti - da predstojeća školska godina počne 1. septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru.

Što se tiče trajanja časa MPNKS je formiralo Radnu grupu za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u uslovima pandemije COVID19,  koja se sastoji od članova Ministarstva, predstavnka Ispitnog centra, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, Udruženja “Roditelji”, Udruženja “Nardos”, Instituta za javno zdravlje, Unije srednjoškolaca , i koja će napraviti najbolju procjenu koji model dužine časova je najbolji kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje. Naravno, nastava će se odvijati uz poštovanje epidemioloških mjera.

 Sastanku su prisustvovali i predstavnici CG Alternativa, NVO „Prosvjetna zajednica“ i predstavnici Društva defektologa Crne Gore .

Shodno epidemiološkoj procjeni, imamo i dvije verzije nastavnih programa, dužu – za trajanje časa 45 minuta i kraću, sa sažetijim ishodima – za trajanje časa 30 minuta.

Na sastanku Radne grupe diskutovano je o više modela nastave, dužini trajanja časa, varijanti online nastave, preporukama o nošenju maski, načinima praćenja nastave kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju, uticaju pandemije na izolovanost djece, i mnogim drugim temama. Sljedeći sastanak je zakazan početkom sljedeće nedelje, kojom prilikom je predviđeno da svi članovi Radne grupe iznesu prijedloge, sugestije i mišljenja, a nakon njihovog razmatranja, planirano je donošenje konkretnih rješenja.

Preporuke Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije su da škole budu posljednje ustanove koje bi trebalo da se zatvore ukoliko dodje do pogoršanja epidemiološke situacije.

Medjutim, s obzirom na neizvjesnost epidemiološke situacije, Ministarstvo će, kao i do sada, slijediti preporuke Instituta za javno zdravlje, kao institucije nadležne za ovu oblast, prioritetno vodeći računa o zaštiti zdravlja djece i zaposlenih.

Ukoliko dođe do uvođenja još restriktvnijih mjera, u cilju očuvanja zdravlja djece i zaposlenih, Ministarstvo je spremno i za najnepovoljniji scenario, a to je prelazak na online nastavu. Snimljena su 8 302 nastavna sadržaja, za osnovne škole u gotovo stoprocentnoj zastupljenosti predmeta, a velikim dijelom i za srednje škole.

Sve pripreme za početak školske godine 1. septembra,  Ministarstvo realizuje zajedno sa vršiocima dužnosti direktora škola. Trenutno su u toku provjere snadbjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima. Odjeljenja u svim osnovnim školama, kao i u većini srednjih su formirana.

Moramo da naglasimo da su roditelji naši najveći saveznici jer su upravo oni ti koji su svojoj djeci objasnili opasnost od pandemije i uputili ih da koriste dezinfekciona sredstva, drže distancu, ne razmjenjuju flašice sa vodom  i primjenjuju sve mjere kako bi zaštitili sebe i bližnje. Naravno, u svemu ovome ne smijemo zanemariti i nemjerljiv trud profesora i nastavnika.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti