Španija sve više prihvata gej turizam uprkos konzervativnoj politici

Gej posjetioci doprinose sa oko 6,3 milijarde španskoj ekonomiji, prema izvještaju LGBT Capital od prošlog mjeseca, čime je prestignuta Francuska kao gej top destinacija. Gej turisti troše oko 30 procenata više od običnih turista, prema analizama španske vlade, što podržava turističku ekonomiju koja zapošljava oko 12 procenata svih radnika u Španiji.

Iako zemlje kao što su Francuska i Velika Britanija ističu jednaka prava i promovišu sebe kao gej – frendli zemlje, kako bi privukli što više tih turista, Španija prednjači. Čak i konzervativno vođstvo u Madridu prihvata ovaj fenomen.

Španija je 2005 postala treća zemlja u Evropi koja je legalizovala gej brak, poslije Belgije i Holandije, uprkos velikom protivljenju rimokatoličke crkve koja ima izuzetan uticaj. To je definisalo Španiju kao destinaciju gdje se gosti mogu osjećati slobodno po pitanju svoje seksualne orijentacije, na način na koji ponekad ne mogu u zemljama odakle dolaze.

Svakog Avgusta Barselona je domaćin najvećeg evropskog gej festivala koji privuče 71.000 posjetilaca. Tokom te dvije nedelje, koliko festival traje, Barselona je oblijepljena posterima muških modela koji reklamiraju žurke ili plažne barove koje ciljaju gej goste.

Počev od karte koja se prodaje po cijeni od 360 eura, ovaj festival pravi godišnje oko 150 miliona eura prihoda lokalnoj ekonomiji. Ove godine će se proširita na Ibicu, a od sledeće i na Kanarska ostrva.

Gosti festivala, pune i lokalne barove, teretane, čak se i taksi preduzeća utrkuju da bi privukla više gostiju u tom periodu.

U Madridu se početkom ljeta pravi parada, za koju se ocijenjuje da donese oko 120 miliona glavnom gradu.

Takve inicijative su anpravile da je Španija pretekla Francusku koja godišnje prihoduje nešto ispod 6 milijardi eura od gej turizma.

Prihodi su promijenili i konzervativni vrh, tako da je sadašnja gradonačelnica Madrida okačila duginu zastavu na zgradu opštine, pošto je dobila gradske izbore, u maju ove godine, iako je njen bliski kolega iz parlamenta vodio proteste od 100,000 ljudi protiv legalizacije gej brakova 2005 godine.

Ovo je visokoprofitno turističko tržište, koje nije vezano za školske raspuste, a i generalno je više sklono vanpansionskoj potrošnji“ ističu iz Gay European Tourism Association koja sarađuje sa preko 4000 evropskih hotela. „Lako je napuniti hotele u Barseloni tokom ljeta, ono što pravi razliku je što gej turisti putuju preko cijele godine, i to dovodi do toga da cash flow neprestano teče.“

VEZANO: Barselona je upravo objavila rat AirBnBu

                  

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti