Spasite nečiji život

Prvi davalac trombocita uz pomoć separatora krvnih ćelija u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore je dvadesetpetogodišnji Zoran Vujačić iz Podgorice.

“Ja sam dobrovoljni davalac od 18. godine. Ovo mi je petnaesti put da dobrovoljno dajem krv. Radostan sam što sam u prilici od danas da doniram trombocite jer naše malo nekome puno znači. Ova procedura je bezbolna, osjećam se sasvim dobro”, izjavio je Vujačić.

Svi oni koji žele da slijede njegov primjer u doniraju trombocite u Zavodu za transfuziju krvi, prvo popunjavaju medicinski upitnik koji je sličan onom kod klasičnog davanja krvi. Zatim se uzima uzorak za analizu kompletne krvne slike, potom vrši ljekarski pregled. Ukoliko su zadovoljeni svi kriterijumi davalac pristupa samom postupku doniranja.

Donorska trombocitafereza je potpuno automatizovana procedura gdje ljekar za svakog davaoca ponaosob na monitoru aparata zadaje parametre u smislu količine i broja trombocita koje je potrebno izdvojiti.

Nakon plasiranja igle u venu u aparat ulazi mala količina krvi iz koje se ovom specijalnom tehnologijom izdvajaju trombociti, a preostali dio krvi vraća u cirkulaciju davaoca. Količina trombocita koja se uzima u toku jedne procedure predstavlja samo jedan dio rezerve trombocita svakog čovjeka i nije neophodna za normalno funkcionisanje organizma.

Svakako, cijela količina datih trombocita nadoknadi se najkasnije za 72 sata nakon procedure. Važno je napomenuti da je procedura potpuno bezbolna i apsolutno bezbjedna jer se prije svake donacije postavlja potpuno novi aferezni sistem za svakog davaoca ponaosob.

“Sve one građane koji su već donirali krv klasičnim putem pozivam da nam se jave putem telefona, društvenih mreža ili da dođu kod nas kako bi dobili sve potrebne informacije o donorskim trombocitaferezama ali i da zakažu svoju prvu donaciju trombocita”, apeluju iz Zavoda za transfuziju krvi.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti