Srednjoškolci: “ Trajanje časa treba da ostane 30 minuta ”

Unija srednjoškolaca Crne Gore, kao krovna organizacija učeničkih parlamenata u Crnoj Gori, kao i uvijek do sada zastupa stavove srednjoškolaca/ki. U skladu sa tim, oglašavamo se u vezi sa trajanjem časova u drugom polugodištu.

Udruženje “Roditelji” uputilo je dopis Institutu za javno zdravlje da školski čas od početka drugog polugodišta traje 45 minuta, dok će stav Instituta za javno zdravlje po ovom pitanju biti poznat nakon praznika.

Unija srednjoškolaca Crne Gore je u periodu od 29.12.2021. godine do 02.01.2022. godine sprovela kratko istraživanje o stavovima učenika/ca po pitanju trajanja časova u drugom polugodištu. U istraživanju je učestovalo preko 30% ukupnog broja crnogorskih srednjoškolaca/ki, njih 7752, a od toga 93% (7214 učenika/ca) je stava da časovi i dalje treba da traju 30 minuta.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, koja će po riječima struke u narednom periodu biti i gora, ne vidimo prostora za dodatno izlaganje djece riziku usljed boravka u školi. Pored toga, treba uzeti u ozbir da je preporuka IJZCG još od početka školske godine da djeca preko 2h ne bi trebala da budu sa maskama, pa vraćanje u normalu u ovom periodu može biti preveliko opterećenje za učenike/ce.

Obrazlažući svoje stavove, srednjoškolci/ke navode i da će biti problem da se naviknu da toliko budu na nastavi, nakon ovoliko dugog vremena „vanrednog rada“, dok eventualno uvođenje časova od 45 minuta ne bi bilo loše, ali tek od naredne školske godine.
Još jednu važnu stvar bi trebalo napomenuti, a to je da uskoro treba da počne i priprema za maturske i stručne ispite, za koje, podsjećamo i dalje nemamo informacije na koji način će biti organizovani, ali imamo obećanja od strane Ministarstva PNKS da će se uskoro biti informacija. UNSCG je slušajući stavove srednjoškolaca uputila preporuke Ministarstvu da se gradivo koje je obrađivano online redukuje, ali i da priprema za ispite u što kraćem roku bude dostupna učenicima.

Na kraju, nadamo se da će Radne grupa za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u periodu trajanja pandemije COVID-19 imati uskoro sastanak na kojem će biti razmotreni svi zahtjevi, da bi na vrijeme imali model nastave koji će zadovoljiti sve aktere, kako učenike, tako i nastavnike i roditelje.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti