“Sumrak bogova” na Grad teatru

Večeras u 21 čas, na sceni između crkava biće izvedena predstava „Sumrak bogova“, po tekstu Ivora Martinića, zasnovanom na istoimenom filmu Lukina Viskontija, a u režiji Jagoša Markovića. Predstava je produkcija  Beogradskog dramskog pozorišta.

Na sajtu BDP-a je zapisano: “Ivor Martinić poštuje, u specifičnoj dramaturškoj stilizaciji čuvenog filma Lukina Viskontija (1969), vremenski slijed moralnog sunovrata, a političkog uspona i bogaćenja porodice Fon Ašenbek (aluzija na čuvenu porodicu Krup), koji počinje paljenjem Rajhstaga 1933. godine, a završava se u Noći dugih noževa 1934. Sve je spojeno, bolje rečeno svedeno u jednu sablasnu, makabričnu noć proslave pada stare Njemačke i rađanja nacizma. Uglađena rođendanska proslava prerasta u brutalnu, krvavu ′igru stolica′, u kojoj u svakom krugu neko ispadne, tačnije izgubi život, a maske civilizacijske nadgradnje (skrupule, empatija, samokontrola) ubrzano spadaju, otkrivajući istinski smisao, u krajnjoj slici, ove bestijalne igre moći.”

Reditelj Jagoš Marković o trećoj saradnji s BDP-om kaže: „Moramo svjedočiti, moramo jedni drugima kazati – da ne bismo pomislili da je sve u redu, da ne bismo utrnuli. E, zato ’Sumrak bogova’.”

Na sajtu BDP-a, o predstavi je zapisano: “Nacizam u Njemačkoj postepeno cvjeta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mjesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova Nacional-socijalistička partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Rajhstaga, pa sve do ozloglašene noći dugih noževa, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali prije svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanju u novim istorijskim okolnostima. Riječ je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, prije svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom svijeta.”

Režiju, adaptaciju, scenografiju i izbor muzike je uradio Jagoš Marković, jezičku adaptaciju Živana Rašković, kostimografiju Bojana Nikitović, a scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

U predstavi igraju: Slobodan Boda Ninković, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

Predstava je na programu i u četvrtak, 5. avgusta, na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti