Svečano otvoren prvi međunarodni doktorski Simpozijum o održivom razvoju

Prvi međunarodni doktorski simpozijum o održivom razvoju, u organizaciji Univerziteta Crne Gore, svečano je otvoren na Pomorskom fakultetu Kotor, okupivši doktorande, mentore i naučnike iz Crne Gore i regiona. Pravo učešća na ovom simpozijumu izborilo je 25 doktoranada iz zemlje i susjednih država.

Pokretač i organizator Simpozijuma je prvi međunarodni doktorski program na engleskom jeziku „Održivi razvoj“, sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. 

Jedan od pokretača ove ideje i predsjedavajući Simpozijuma, a ujedno i rukovodilac doktorskog programa „Održivi razvoj“, prof. dr Radovan Stojanović naveo je da je za ovaj simpozijum vladalo veliko interesovanje, ali da je strogim kriterijumima selekcije izabrano njih 25.

„Tokom trodnevnog trajanja simpozijuma imaćemo prilike da pogledamo prezentacije naučnih radova na temu održivog razvoja iz ugla različitih nauka, prirodnih, tehničkih, društvenih, humanističkih, multidisciplinarnih. Takođe, biće riječi i o umjetnosti u funkciji održivosti prirode, društva i čovjeka“, kazao je Stojanović.  

On je istakao da ovaj program i nove generacije koje će prozići iz njega imaju ulogu ambsadora održivog razvoja koji je od presudne važnosti za jedno društvo i jer predstavlja održivi sistem koji treba da traje kroz generacije i utiče na progres društva, u svim sferama. 

Profesor Stojanović je istakao, na otvaranju ovog seminara, da Univerzitetu i državi služi na čast što su prvi u regionu pokrenuli ovaj Simpozijum i tako se pridružili zajednici naprednih EU zemalja, u kojima je ovakav događaj jedna od važnih karika u razvoju doktoranada i budućih istraživača. Ujedno je najavio da će ovaj doagađaj postati tradicija.

„Doktorandi Crne Gore i dijaspore dobili su svoj međunarodni događaj koji će pomoći razvoju njihove karijere, a i vidljivosti  visokoškolskog sistema i doktorskog obrazovanja, predvođenog Univerzitetom Crne Gore, u evropskom i međunarodnom prostoru visokog obrazovanja”, kazao je profesor Stojanović.  

Prof. dr Tatjana Dlabač je u ime domaćina ovog simpozijuma, Pomorskog fakulteta Kotor, zahvalila profesoru Stojanoviću što se ovakav događaj odigrava baš na Pomorskom fakultetu.

"Da bi sve ovo bilo održivo, što je i tema našeg skupa, moramo biti povezani, moramo prepoznati i podržati akademske i nadasve ljudske potencijale naših kandidata i tako omogućiti da naša priroda, naša okolina, naša zajednica opstaju i razvijaju se. Svjesni smo da razvoj nauke zahtijeva saradnju i sinergiju između prirodnih, tehničkih, društvenih disciplina te da multidisiciplinarnost zahtijeva kontinuirano pračenje rezultata nauke i promjena na medunarodnom tržišta rada", kazala je Dlabač.

DOC-ME 2022, kako glasi skraćeni naziv ovog događaja, pružio jejedinstvenu priliku doktorandima da izlažu postavke i rezultate svoga istraživanja u prisustvu svojih kolega, mentora, akademika i naučnika.  

U organizacionom konzorcijumu DOC-ME 2022, kako.glasi skraćeni naziv događaja, su, pored  UCG, i univerziteti u Beču, Zagrebu, Mariboru, Banskoj Bistrici, Donjoj Gorici, većina albanskih univerziteta, resorna ministarstva Albanije i Crne Gore, te industrijski partneri.

Simpozijum je do petka otvoren za sve zainteresovane slušaoce, uključujući i online mod, a Program je dostupan na veb stranici Simpozijuma https://doc-me.com/ 

Podsjećamo, program doktorskih studija “Održivi razvoj”, je nastao kao ishod programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja i projekta Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, pod akronimom MARDS.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti