Svjetska zdravstvena organizacija upozorila da trend svojevoljnog miješanja različitih vakcina može biti opasan

Na brifingu u ponedjeljak, glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorila je na trend individualnog miješanja različitih vakcina, kazavši da nema dovoljno podataka koji bi pokazali
da je praksa efikasnija u zaštiti od Covida-19.

"Ovo je pomalo opasan trend. Nalazimo se u zoni bez podataka, bez dokaza", istakla je glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan u online brifingu o Covidu-19.

Rekla je da se trenutno provode istraživanja na tu temu. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i šest drugih direktora i stručnjaka WHO također su bili prisutni.

Brifing dolazi u momentu kada sve više zemalja razmišlja o miješanju i usklađivanju doza usred nestašice vakcina i zbog zabrinutosti da su vakcine neučinkovite protiv zaraznijih varijanti koronavirusa.

Tajland je u ponedjeljak najavio da će vakcinu AstraZeneca koristiti kao drugu dozu za one koji su primili Sinovac kao prvu dozu, izvijesto je Bangkok Post. Indonezija je najavila u petak da će dati treću
dopunsku dozu Moderni medicinskim radnicima koji su primili dvije doze Sinovaca, izvijestili su iz Jakarta Post.

WHO je također izrazila zabrinutost da će, čim bogatije zemlje počnu davati dodatne doze, ranjivije zemlje biti prepuštene same sebi.

"Globalni jaz u opskrbi Covid-19 vakcinama izuzetno je neujednačen i nepravedan. Neke zemlje i regije zapravo naručuju milione obnovljivih doza, prije nego što su druge zemlje formirale zalihe za vakcinaciju
svojih zdravstvenih radnika i najranjivijih", rekao je Adhanom Ghebreyesu u ponedjeljak.

Glavna naučnica UN-ove zdravstvene agencije rekla je da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da su trenutno potrebne dopunske doze, objašnjavajući da, iako stopa zaraze u nekim zemljama raste - među vakcinisanim osobama nije zabilježen porast broja hospitalizacija ili smrtnih slučajeva.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti