Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Alkohol je toksična i psihoaktivna supstanca koja ima svojstvo izazivanja zavisnosti.

Postoji uzročna veza između konzumiranja alkohola i više od 200 vrsta bolesti i povreda (poremećaja mentalog zdravlja, poremećaja ponašanja, više vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i drugih nezaraznih bolesti).

Više od 3 miliona smrtnih slučajeva godišnje (5,3% svih smrtnih slučajeva), na globalnom nivou, rezultat je štetne upotrebe alkohola. Prema Evropskom školskom istraživanju o upotrebi psihoaktivnih supstanci (ESPAD-European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) iz 2019. godine 77% šesnaestogodišnjaka je makar jednom u životu konzumiralo alkohol, a svaki četvrti šesnaestogodišnjak je iskusio pijanstvo.

Podaci nam pokazuju da postoji izražena potreba za implementacijom edukativnih i preventivnih programa o negativnim efektima alkohola, ne samo u okviru obrazovnog sistema već i u okviru lokalnih zajednica kao i na nacionalnom nivou.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti