Svjetski dan intelektualne svojine 2021.

Svjetski dan intelektualne svojine u svijetu se obilježava svake godine 26. aprila.

Imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji i inostranstvu, unaprjeđenje ekonomskog ambijenta predstavlja jedan od glavnih ciljeva svake zemlje. S tim u vezi, ovogodišnji dan intelektualne svojine posvećen je malim i srednjim preduzećima i ulozi koju prava intelektualne svojine imaju u podsticanju inovacija i kreativnosti, stvaranju jačih i konkurentnijih biznisa, pod motom ''Intelektualna svojina i mala i srednja preduzeća: Iznošenje vaših ideja na tržište''.
Ministarstvo ekonomskog razvoja će dan intelektualne svojine obilježiti u saradnji sa međunarodnim organizacijama, koje dugi niz godina pružaju podršku u razvoju i jačanju prava intelektualne
svojine u Crnoj Gori, Zavodom za intelektualnu svojinu Evropske Unije-EUIPO i Svjetskom organizacijom za intelektualnu svojinu-WIPO.

Sa našim stalnim partnerom Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu-WIPO, ove godine će Ministarstvo ekonomskog razvoja - Direkcija za intelektualnu svojinu obilježiti ovaj dan učestvovanjem na on-line regionalnom seminaru, koji organizuje sa Turskim zavodom za patente i žigove, na temu „Unaprjeđenje kvaliteta upravljanja intelektualnom svojinom u malim i srednjim preduzećima”. S obzirom da WIPO svake godine organizuje niz aktivnosti sa kojima obilježava svjetski dan intelektualne svojine, na sljedećem linku možete pristupiti kalendaru planiranih aktivnosti Calendar of World IP Day Virtual Events.

Imajući u vidu značaj prava intelektualne svojine, kao i domete koje ona može imati u razvoju biznisa, pozivamo sva mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori kao i sve zainteresovane građane da pitanja o
intelektualnoj svojini postave putem e-maila:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..me .

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti