Svjetski dan zaštite životne sredine 2021: „Svaka limenka se računa“ pokreće Evropsku reciklažnu turneju i stiže u Kotor i Budvu

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, a usljed primjetnog povećanja otpada širom Evrope u doba pandemije, inicijativa „Svaka limenka se računa“ pokrenula je kreativnu kampanju „Evropska reciklažna turneja 2021.“ koju će u Budvi sprovoditi NVO „EKO CENTAR BUDVA“.

Inicijativa “Svaka limenka se računa” smatra se vodećim programom za promociju recikliranja ambalaže pića širom Evrope. Cilj inicijative je da inspiriše sve da naprave razliku reciklirajući svoje limenke pića kada su van kuće.

Aktivisti NVO „EKO CENTAR BUDVA“. koji će biti prepoznatljivi sa brendiranim rančevima„Svaka limenka se računa“ 4. 5. 6. juna podsjetiće građane, posjetioce i turiste na ovaj značajni datum , a istovremeno  i omogućiti svima odlaganje limenki dajući na taj način doprinos očuvanju i održivosti životne sredine.

Kampanja će se istovremeno odvijati u 15 zemalja i 19 lokacija: Amsterdam, Ardeš, Atinu, Beograd, Brno, Bukurešt, Budvu, Dablin, Đenovu, Kotor, Krakov, Ljubljanu, Madrid, Mančester, Prag, Siofok, Solun, Beč i Vroclav

NVO „EKO CENTAR BUDVA“ kampanjom „Evropska reciklažna turneja 2021“ ima za cilj da podsjeti građane da je održavanje otvorenih javnih prostora zaista zajednički napor i obaveza. Mali svakodnevni postupci, poput pravilnog odlaganja otpada, mogu nam svima pomoći na putu ka održivijem životu i zdravijoj planeti.

 „Javni prostori na otvorenom pružali su prijeko potreban bijeg tokom pandemije, a sada je red da ih zaštitimo od predstojeće „pandemije otpada“, fenomena kojem smo u posljednje vrijeme nažalost svjedoci na globalnom nivou. Ujedno, Svjetski dan zaštite životne sredine takođe je sjajna prilika da inspirišemo ljude da svoje prazne limenke za piće odlože u pravu kantu i pozovemo ih da postanu dio naše vizije – 100% reciklaža aluminijumskih limenki za piće. Istovremeno, količina energije koja se uštedi recikliranjem (95%) odgovara ekvivalentnoj uštedi u emisijama gasova sa efektom staklene bašte, čineći svaku limenku ključnim pokretačem istinski kružne ekonomije “, kazao je David Van Heuversvin, direktor „Svaka limenka se računa Evropa“.

Anketa koju je na nivou Evrope sprovela inicijativa „Svaka limenka se računa“ 2020. godine, pokazuje da svega 48 odsto ispitanika reciklira na otvorenim lokacijama. Istovremeno, 93 odsto Evropljana želi da vidi više kanti za reciklažu na ulicama, u javnim prostorima, parkovima, plažama ili na stazama.

NVO „EKO CENTAR BUDVA“ tokom kampanje omogućiće  građanima, posjetiocima i turistima da učestvuju u kratkim anketama i podijele sopstvene priče o recikliranju na svojim društvenim mrežama uz hešteg #EuropeanRecyclingTour2021