Titov Vis prvi brod na našem dijelu Jadrana koji je potopljen da postane ronilačka atrakcija

Titov brod Vis uskoro će biti potopljen na morsko dno da bi postao prvi brod na našem dijelu Jadrana potopljen da postane ronilačka atrakcija. Tako već godinama turističke zemlje svijeta privlače ronioce, ali ni mi ni Hrvatska dosad nema čak ni pripremljenu pravnu proceduru. Zbog ovog  pionirskog poduhvata su se morali mijenjati i zakoni.

Znatno manje poznat od Galeba, Titov brod Vis u pulskoj luci čeka potapanje. Od naše, crnogorske vlade ga je 2002. kupio istarski preduzetnik sa željom da ga obnovi, a onda su se planovi poremetili.

"Brodogradnja kao takva je nestala kod nas, odnosno redukcija se desila. Banke, odnosno finansijski sektor, nisu bile zainteresovane da napravimo od njega brod i da plovi kao takav po Jadranu", kazao je vlasnik broda Arsen Brajković.

(foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Stoga, brod Vis neće ploviti, nego će potopljen čekati ronioce.   

"To bi bio brod na koji bi mogli zaroniti početnici koji imaju licencu za dubinu zarona od 18 do 20 metara. Znači na gornju i palubu tako da bi to bio najbliži brod u Evropi gdje početnici mogu zaroniti", dodao je Brajković.

Predviđena lokacija je blizu rta Kamenjak. Olupine se smatraju najprivlačnijim mjestima za ronjenje.

Vis će biti dodana vrijednost ionako dobroj startnoj poziciji pulskog podmorja. Svaka novost pod morem za ronioce je  novi izazov. Pred Visom je bolja budućnost. (vijesti.hr)

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti