Tivat aplikant za TOP 100 održivih destinacija

Turistička organizacija opštine Tivat je, u saradnji sa JP „Morsko dobro”, a u okviru projekta Green Destinations, nominovala Tivat za 2020 Sustainable Top 100 Destinations. Proces apliciranja sproveden je kroz nekoliko ključnih koraka. Naime, kroz korišćenje platforme Green Destinations bilo je neophodno unijeti informacije i izvijestiti o 15 traženih kriterijuma, kao i dostaviti dobar primjer prakse. Kao dobar primjer prakse sa područja Opštine Tivat koja se fokusira na održivim principima, rješavanju problema i kreiranju dobrog ambijenta za prirodu, turiste i lokalnu zajednicu odlučeno je da budu Tivatska Solila. Neki od pomenutih 15 kriterijuma su:

• Turistička politika – destinacija posjeduje javno dostupnu, višegodišnju turističku poliku ili strategiju koja se odnosi na ekološka, estetska, socijalna, kulturna i ekonomska pitanja, kao i pitanja kvaliteta, zdravlja i bezbjednosti.

• Zagađenje vazduha – zagađenje vazduha se na adekvatan način tretira, uticaji zagađenja vazduha povezanih sa turizmom se efikasno kontrolišu.

• Promocija lokalnih proizvoda i usluga – podržava se uključivanje lokalnih zanatlija, proizvođača i pružalaca usluga u lanac turizma u skladu sa principima fer trgovine; promovišu se lokalni i održivi proizvodi koji podržavaju prirodu, kulturu, lokalni identitet i lokalnu ekonomiju.

• Standardi održivosti – Međunarodno priznati standardi održivosti koji su u skladu sa kriterijumima GSTC-a za turistička preduzeća promovišu se od strane destinacije ili poslovnog sektora.

• Pitanja vezano za materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, prirodu i pejzaž, tretiranje otpada itd.

 

Prijava za 2020 Sustainable Top 100 Destinations se mogla popuniti do 1. jula, dok se povratna informacija očekuje 1. septembra, a zvanično proglašenje destinacija koje će se naći na finalnoj listi biće u oktobru. Destinacije koje budu izabrane u Top 100 biće kvalifikovane i za nagradu najboljih održivih destinacija (Sustainable Destination Awards 2020) koje će biti predstavljene na Global Green Days Destinations u proljeće 2021. u Bodrumu u Turskoj.

Takmičenje Sustainable Top 100 Destinations održava se šesti put zaredom i ima za cilj da prikaže turističke priče i primjere dobre prakse održivog razvoja lokalnih i regionalnih destinacija, kao nadahnjujuće primjere drugima, organizatorima putovanja i turistima.

Kroz izvještavanje o određenom broju kriterijuma organizacije Green Destinations i njihove internet platforme omogućava se destinacijama da rade na jačanju održivosti turizma, izbjegavanju masovnog turizma, a takođe pomaže u unapređivanju turizma, upozoravanjem destinacija na skrivene opasnosti povezane sa razvojem turizma.

Objavljivanjem godišnje liste i dijeljenjem dobrih praksi i priča o uspjehu destinacija, Green Destinations želi prepoznati inicijative koje turističke destinacije čini održivijim, odgovornijim i atraktivnijim sa stanovišta iskustva turista.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti