TO Budva: čembalista Egon Mihajlović u Budvi 14. maja

Večeri klasične muzike u Budvi, u organizaciji Turističke organizacije Budve, biće nastavljene u nedjelju, 14. maja koncertom poznatog čembaliste, dirigenta i orguljaša – Egona Mihajlovića u hotelu „Avala“ u 20 sati.

Nakon započetog muzičkog obrazovanja u Ljubljani i Beogradu, Mihajlović studije čembala i stare muzike i postdiplomske studije završava na Visokoj muzičkoj akademiji u Frankfurtu na Majni.

Od 1998. godine, pa na dalje, bio je docent na muzičkom konzervatoriju „Hermann Zilcher“ u Würzburgu i na Muzičkoj akademiji Nürnberg-Augsburg, gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, profesor na državnom muzičkom konzervatoriju „G. Rossini“ u italijanskom Pesaru. Od 2009. Egon Mihajlović je habilitirani redovni univerzitetni profesor za čembalo i staru muziku na Univerzitetu u Ljubljani / Muzičkoj akademiji, a od 2012. zastupa poziciju „predstojnika odjela za staru muziku“ na Univerzitetu u Ljubljani / Muzičkoj akademiji.

  1. godine dobitnik je prestižne Zlatne plakete Univerziteta u Ljubljani za zasluge na području stare muzike i čembala.

U kulturnoj sredini Crne Gore Egon Mihajlović zauzima mjesto prvog pionira promocije i održavanja mediteranske istorijske muzičke tradicije i stare muzike. Umjetnički voditelj i dirigent je prve izvedbe opere u Crnoj Gori - “Didona i Eneja” H. Purcella 2001/2002 u Zetskom Domu na Cetinju, kao i praizvedbe baroknih opera i sakralnih remek djela Claudia Monteverdia Vespro della Beata vergine, Orfeja, Krinusanje Popeje, Hedlove Agrippine na Cetinju, u Kotoru i Perastu. Osnivač je međunarodnog festivala stare muzike i umjetnosti “Ars & musica antica Perast” 2003-2008 god. Bio je muzički urednik programa i član upravnog odbora Grada Teatra Budva od 2006. do 2008. godine.

Kao čembalista i orguljaš nastupa od 1990. godine sa solo-recitalima na najznačajnijim evropskim festivalima barokne muzike i koncertnim scenama Evrope i SAD. Kao dirigent, specijalizirao je bogati repertoar baroknog muzičkog teatra i Sakralne muzike.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti